ΚΟΣΜΟΣ

Eχθρική χώρα θεωρούν τη Γερμανία οι Ρώσοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πινακίδες πάνω στο φράχτη στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία

(AP Photo/Matthias Schrader)

Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί πλέον τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Σημείο καμπής υπήρξε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετέπειτα στάση του Βερολίνου.

Η Γερμανία «ήταν δημοφιλής στη Ρωσία. Αλλά λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ρώσων βλέπει τώρα τη Γερμανία ως εχθρική χώρα.

Το αποφασιστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής του κέντρου ερευνών γνώμης «Levada», παρουσιάζοντας σήμερα στο Βερολίνο έρευνα που διενήργησε στην Ρωσία τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 62% των Ρώσων εκφέρει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη Γερμανία, ενώ το 2019 η εικόνα ήταν εντελώς αντεστραμμένη, με το 61% να εκφράζεται θετικά.

Επιπλέον, σήμερα το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στη χώρα, ενώ μόνο το 11% εκφράζει κατανόηση για τη γερμανική στάση.

«Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα είναι προφανές ότι φέρνει αποτέλεσμα στη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Γκούντκοφ.

Το κέντρο «Levada», σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, λειτουργεί ακόμη ανεξάρτητα, αλλά υπό την πίεση των ρωσικών αρχών.

Το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης