ΚΟΣΜΟΣ

Η Boeing απέσυρε την μισθολογική της προσφορά – Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους

Η Boeing απέσυρε την μισθολογική της προσφορά – Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους

Αεροπλάνο της Boeing

(AP Photo/Elaine Thompson, File)

Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε την Τρίτη 09/10 ότι αποσύρει την μισθολογική προσφορά που είχε καταθέσει στους περίπου 33.000 εργαζομένους της και ότι δεν έχουν σχεδιαστεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του συνδικάτου τους, την ώρα που η απεργία κατά της εταιρείας εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα.

Η Boeing και το σωματείο διεξήγαγαν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με ομοσπονδιακούς διαμεσολαβητές τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν και οι πλευρές έμειναν εγκλωβισμένες σε έντονο αδιέξοδο χωρίς σημάδια επίλυσης σύντομα, δήλωσε άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

«Δυστυχώς, το συνδικάτο δεν εξέτασε σοβαρά τις προτάσεις μας», είπε η επικεφαλής της Boeing Commercial Airplanes Στέφανι Πόουπ σε σημείωμα προς τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα του συνδικάτου «αδιαπραγμάτευτα».

«Περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα σε αυτό το σημείο και η προσφορά μας έχει αποσυρθεί», ενώ σημείωσε ότι η Boeing είχε λάβει μέτρα για να διατηρήσει μετρητά.

Όπως μετέδωσε το Reuters την Τρίτη, η κατασκευάστρια εταιρεία εξετάζει επιλογές για να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πώλησης μετοχών και μετοχικών τίτλων, ενώ τα εργοστάσια που παράγουν το 737 MAX με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τα αεροπλάνα 767 και 777 είναι κλειστά.

Στα πρόθυρα απώλειας της πιστοληπτικής της ικανότητας

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της απώλειας της πιστοληπτικής της ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας, έχει επίσης επιβάλει προσωρινές άδειες για χιλιάδες μισθωτούς.

Το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιό του στη Δυτική Ακτή επιδιώκει αύξηση μισθού κατά 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών και την επαναφορά μιας σύνταξης καθορισμένων παροχών που αφαιρέθηκε με τη σύμβαση πριν από μια δεκαετία. Πάνω από το 90% των εργαζομένων καταψήφισαν μια προσφορά για αύξηση των μισθών κατά 25% σε διάστημα τεσσάρων ετών προτού ξεκινήσουν την απεργία.

Η Boeing έκανε μια βελτιωμένη προσφορά τον περασμένο μήνα, την οποία χαρακτήρισε ως την «καλύτερη και τελευταία», η οποία θα έδινε στους εργαζομένους αύξηση 30% και θα αποκαθιστούσε ένα μπόνους απόδοσης, αλλά το σωματείο είπε ότι μια έρευνα των μελών του βρήκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.