ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα κράτη του Κόλπου να μην επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους εναντίον μας

Αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Majdi Mohammed, File)

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη, εάν επιτραπεί από τα αραβικά κράτη η χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών βάσεων τους εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση.

Οι δηλώσεις ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για πιθανά ισραηλινά αντίποινα για την ιρανική πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγτσι κατευθύνθηκε στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη του Κόλπου για συνομιλίες την Τετάρτη.

Ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και των αραβικών πρωτευουσών του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την Ασία στο Κατάρ, όταν τα κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Τεχεράνης και Ισραήλ.

«Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα του Περσικού Κόλπου κατά της Τεχεράνης, είτε μέσω της χρήσης του εναέριου χώρου είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων, θα θεωρηθεί από την Τεχεράνη ως ενέργεια ολόκληρης της ομάδας και η Τεχεράνη θα απαντήσει αναλόγως», είπε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Το μήνυμα τόνισε την ανάγκη για περιφερειακή ενότητα ενάντια στο Ισραήλ και τη σημασία της διασφάλισης της σταθερότητας», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Κατέστησε επίσης σαφές ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ, όπως το να επιτρέπεται η χρήση του εναέριου χώρου μιας περιφερειακής χώρας για ενέργειες εναντίον του Ιράν, είναι απαράδεκτη».

Νέες απειλές στο Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη (8/10) το Ισραήλ να μην επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία, προειδοποιώντας για σκληρά αντίποινα.

«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης