ΚΟΣΜΟΣ

«Σκούπα» στα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους της Μαδρίτης

«Σκούπα» στα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους της Μαδρίτης

Electric scooters parked on a sidewalk in Lisbon, Wednesday, Aug. 30, 2023. 

AP Photo/Armando Franca

Περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου έχουν για να αποσύρουν από τους δρόμους της Μαδρίτης οι εταιρείες που ενοικιάζουν ηλεκτρικά πατίνια, τόσο λόγω επικινδυνότητας, όσο και λόγω ελέγχου της στάθμευσής τους.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση των αδειών τους τον περασμένο μήνα, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου την Τρίτη (8/10) οι τρεις ξένες εταιρείες «δεν κατάφεραν να επιβάλουν όρια στον τρόπο που κυκλοφορούν οι πελάτες τους, ούτε να ελέγξουν το πού θα σταθμεύουν, ώστε να τα ανακτήσουν».

Οι τρεις εταιρείες διαθέτουν περίπου 2.000 ηλεκτρικά πατίνια η καθεμία σε όλη τη Μαδρίτη. Οι δύο από αυτές ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τη διορία που τους έθεσε ο δήμος. Η Lime είπε ότι εφόσον ενημερωθεί, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση, ενώ η Dott θα εξετάσει τις πιθανές νομικές ενέργειές της.

Δεν είναι μόνο η Μαδρίτη όμως η μόνη πόλη στην οποία εντοπίζεται το πρόβλημα. Αντιστοίχως πολλές πόλεις παγκοσμίως εκφράζονται διαμαρτυρίες για την επικίνδυνη οδήγηση των οδηγών των ηλεκτρικών πατινιών, τόσο σε δρόμους όσο και σε πεζοδρόμια, καθώς και για τη στάθμευσή τους όπου τους βολεύει. Μεταξύ των χωρών που έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους είναι επίσης και η Γαλλία.