ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπάει» τα ευρωπαϊκά μπράντι η Κίνα - Απάντηση στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά ΙΧ

«Χτυπάει» τα ευρωπαϊκά μπράντι η Κίνα - Απάντηση στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά ΙΧ
PEXELS

Με περιορισμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών μπράντι, απαντά η Κίνα στους δασμούς που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόκειται για προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ, δηλαδή πρόσθετους δασμούς που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αγαθά, με την Κίνα να «χτυπά» ετικέτες, όπως τη Hennessy και τη Remy Martin, σύμφωνα με το CNNi.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε σχετική του ανακοίνωση την Τρίτη (8/10) αναφέρει πως το ντάμπινγκ κονιάκ από την ΕΕ προκαλεί «σημαντική ζημιά» στο εγχώριο μπράντι.

Η Γαλλία «στόχος» της έρευνας

Το αντίστοιχο γαλλικό υπουργείο, χαρακτήρισε «ακατανόητα» τα προσωρινά κινεζικά μέτρα «ακατανόητα», ενώ δήλωσε πως - τα ίδια μέτρα που υιοθέτησε η ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας - παραβιάζουν το ελεύθερο εμπόριο και πως θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αμφισβητήσει την κίνηση αυτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Γαλλία θεωρήθηκε στόχος της έρευνας του Πεκίνου λόγω της υποστήριξής της στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εξαγωγές γαλλικού μπράντι στην Κίνα έφτασαν τα 1.549.720 ευρώ το 2023 και μάλιστα αντιπροσώπευαν το 99% των εισαγωγών του αλκοόλ στη χώρα.

Από τις 11 Οκτωβρίου, οι εισαγωγείς μπράντι από την ΕΕ θα πρέπει να καταθέσουν εγγυήσεις που κυμαίνονται από το 34,8% έως το 39,0% της αξίας των εισαγωγών, ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτή η ανακοίνωση δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να μας φορολογήσει ως απάντηση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα», ανέφερε σε email της γαλλικής ομάδας παραγωγών μπράντι BNIC. Η Hennessy και η Remy Martin ήταν μεταξύ των εμπορικών ετικετών που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα, με τους εισαγωγείς να πρέπει να καταβάλλουν εγγυήσεις 39,0% και 38,1%, αντίστοιχα.

Οι εγγυήσεις αυτές καθιστούν πιο δαπανηρή την εισαγωγή μπράντι από την ΕΕ, ωστόσο, θα μπορούσαν να επιστραφούν εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία πριν επιβληθούν οριστικοί δασμοί.

«Αντίποινα βλέπει» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Έρχονται πρόσθετοι δασμοί

Την ίδια ώρα, ενώ η «μάχη» στο εμπόριο συνεχίζεται, το κινεζικό υπουργείο πρόσθεσε σε άλλη δήλωσή του ότι διεξάγεται ακόμη μια έρευνα αντιντάμπινγκ, αυτή τη φορά κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ και αναμένεται να λάβει «αντικειμενικές και δίκαιες» αποφάσεις όταν ολοκληρωθεί.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων μεγάλου κυβισμού, κάτι που θα έπληττε περισσότερο τους Γερμανούς παραγωγούς.

China penalizes European brandy in tit-for-tat response