ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Λαρυγγάκης στο CNN Greece: Δεν θα έλεγα ότι ο Μπάιντεν έκανε ό,τι καλύτερο για Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρόεδρος του American-Hellenic Institute Νίκος Λαρυγγάκης  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

© 2017 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα αλλά και το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ -είτε είναι η Κάμαλα Χάρις είτε ο Ντόναλντ Τραμπ- μιλά στο CNN Greece o Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

O κ. Λαρυγγάκης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» ενός εκ των πιο δυναμικών και αποτελεσματικών ελληνοαμερικανικών λόμπι στην Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι παρότι η Κάμαλα Χάρις προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σύστημα και πολιτείες – κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν, θα κρίνουν τελικά το αποτέλεσμα.

Εκτιμά δε, ότι «εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές η Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κ. Λαρυγγάκης, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτή την στιγμή είναι καλύτερες από ποτέ και τονίζει ότι οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για θέματα όπως το Κυπριακό και η Τουρκία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει μεγάλες αλλαγές είτε είναι στην εξουσία οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη χώρα μας και την Κύπρο.

Όσον αφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή «τώρα οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπο να ξεπεράσουν το ζήτημα των S400 και να φέρουν πάλι πίσω την Τουρκία στο πρόγραμμα των F35».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Λαρυγγάκη στο CNN Greece:

-Κ. Λαρυγγάκη κοιτάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και με βάση τις πληροφορίες που έχετε από τα δύο κόμματα, ποια είναι η εκτίμηση σας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών;

«Αν κοιτάξεις αυτή τη στιγμή τις δημοσκοπήσεις προηγείται αυτή τη στιγμή η Χάρις με 2% -ή 3% σε άλλες- σε εθνικό επίπεδο. Όπως καταλαβαίνετε όμως είναι λίγο ιδιαίτερες οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διότι ψηφίζεις τους εκλέκτορες. Η κάθε πολιτεία έχει συγκεκριμένους εκλέκτορες και ορισμένες πολιτείες είναι πιο σημαντικές από άλλες. Οπότε στην ουσία έχουμε κάποιες πολιτείες που μπορούν να δώσουν το νικητή. Γνωρίζουμε ότι η Καλιφόρνια είναι μία δημοκρατική πολιτεία και πάντα όλες τις ψήφους τις παίρνει ο Δημοκρατικός υποψήφιος. Το Τέξας για παράδειγμα συνήθως δίνει όλες τις ψήφους στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιος. Για να βγεις πρόεδρος χρειάζεσαι 270 εκλέκτορες και οι πολιτείες-κλειδιά, όπως η Πενσιλβανία, παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και το Μίσιγκαν. Απ’ ότι φαίνεται η κ. Χάρις, που προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές με πολύ μικρή διαφορά από τον Τραμπ».

-Αν κερδίσει τις εκλογές η Κάμαλα Χάρις, θα συνεχίσει την πολιτική Μπάιντεν για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο;

«Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση και είναι αυτή η ερώτηση που θέλουν όλοι να απαντηθεί. Δεν θα έλεγα ότι ο κύριος Μπάιντεν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για την Ελλάδα και για την Κύπρο στην περιοχή μας. Όσον αφορά στην Κύπρο, όταν ήταν γερουσιαστής ο Μπάιντεν για πάρα πολλά χρόνια ήταν από τους πιο μαχητικούς γερουσιαστές. Μάλιστα σε γράμμα σε εμάς το 1989 είχε τονίσει -επιγραμματικά αναφέρομαι- ότι αν η Τουρκία δεν αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, δεν θα πρέπει να είναι παράγοντας της διεθνούς κοινότητας. Και ζητούσε από τον πρόεδρο Μπους τότε να αναβαθμίσει το θέμα στο Λευκό Οίκο. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, λοιπόν, που ήταν πρόεδρος δεν είδαμε να ανεβάζει το Κυπριακό στο δικό του επίπεδο, του προέδρου. Τα θέματα μας δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν τα χειρίζονται οι πρόεδροι, ο Λευκός Οίκος. Οι αποφάσεις βγαίνουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί εφαρμόζεται η πολιτική των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλοι μας βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε ένα πολύ βαθύ και υψηλό επίπεδο που δεν είχε συμβεί άλλη φορά στην ιστορία. Επίσης και με την Κύπρο συνεχώς αναβαθμίζονται οι σχέσεις και η συνεργασία, και έχουν αναπτύξει το στρατηγικό τους επίπεδο με την Κύπρο και συζητάνε για στρατηγικό διάλογο. Είναι πρωτοφανές για μία τόσο μικρή χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στρατηγική τοποθεσία στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να προωθήσει τα θέματα της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όμως, δεν έχουμε δει μεγάλες αλλαγές όποιος και να είναι στην εξουσία -είτε Δημοκρατικοί είναι είτε Ρεπουμπλικάνοι. Ο δικός μας ο στόχος είναι πάντοτε το Κογκρέσο. Δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε στο Κογκρέσο και να προωθήσουμε τα θέματα που θέλουμε για την Ελλάδα και την Κύπρο. Όσο πιο πολύ μπορέσουμε να τα προωθήσουμε, τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε και στον Λευκό Οίκο. Όμως οι κύριες αποφάσεις λαμβάνονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπότε τα θέματα για μας δεν είναι ούτε δημοκρατικά ούτε ρεπουμπλικανικά. Για εμάς είναι αμερικανικά.

Η Αμερική έχει σημαντικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται αυτή η περιοχή να είναι σταθερή και ασφαλής. Εμείς αυτό που προωθούμε είναι ότι οι χώρες που προωθούν αυτή την σταθερότητα που επιζητούν Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και την ειρήνη είναι η Ελλάδα και Κύπρος. Η χώρα που δεν το κάνει αυτό είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που ονομάζεται Τουρκία».

-Αν κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ τι να αναμένουμε; Θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λ. Οίκο ο Τραμπ διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Όταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία είχε υπουργό Εξωτερικών τον Μάικ Πομπέο που ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο και ασκούσε ουσιαστικά την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν ένας απ’ αυτούς που παίζει με κάποιο τρόπο την Τουρκία. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο κ. Τραμπ αναλόγως τις στιγμές είχε εκφράσει αυτά που χρειαζόντουσαν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντα ανησυχεί για το πως θα καλυτερεύσει την σχέση με την Τουρκία. Υπάρχει όντως η πολιτική ότι “δεν μπορούμε να χάσουμε την Τουρκία”. Αυτή τη στιγμή αυτά που προωθεί η Τουρκία είναι ακριβώς αντίθετα με το συμφέρον της Αμερικής. Ωστόσο, σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει ένα κομμάτι που προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα με την Τουρκία. Παραδείγματος χάριν προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το θέμα των S400. H Τουρκία λόγω της αγοράς των S400 από τη Ρωσία έχει υποστεί κυρώσεις, βρίσκεται στο νόμο CAATSA και αποκλείστηκε από τα F35. Τώρα οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπο να φέρουν πάλι πίσω την Τουρκία στο πρόγραμμα των F35. H Τουρκία παρά το γεγονός ότι δείχνει ότι δεν είναι καλός σύμμαχος και φίλος της περιοχής, δέχεται την υποστήριξη ενός μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, όπου προσπαθεί να φέρει την Τουρκία κοντά στη Δύση. Ετοιμάζω ένα γράμμα στους προέδρους των Επιτροπών για να τους επισημάνω ότι δεν είναι μόνο το σύστημα των S400, το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, για να μην πάρει τα F35. Eίναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να παραμείνει εκτός του προγράμματος».

-Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει την προσπάθεια του να βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ αν κερδίσει τις εκλογές θα βοηθήσει την Κύπρο;

«Όπως σας είπα δυστυχώς κανένας πρόεδρος δεν έχει βάλει ποτέ το Κυπριακό στην ατζέντα του. Όλοι το αφήνουν να το χειριστούν οι άνθρωποι που έχουν βάλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημασία έχει ποιος θα είναι υπουργός Εξωτερικών και ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του. Η προσπάθεια πέφτει πάνω μας. Σε όλες τις ομογενειακές οργανώσεις. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, να προσπαθούμε, να ενημερώνουμε τους νέους ηγέτες και τους νέους συνεργάτες τους για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα και η Κύπρος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να έχουμε Κατοχή στην Κύπρο έως σήμερα. Δεν μπορούμε ως ΗΠΑ να υποστηρίζουμε μια διεθνή έννομη τάξη βασισμένη σε κανόνες και να καταδικάζουμε την Ρωσία για την παραβίαση τους, χωρίς να καταδικάζουμε ταυτόχρονα την Τουρκία για την Κατοχή της Κύπρου. Πώς γίνεται να έχουμε μετά από 50 χρόνια ένα κράτος της ΕΕ, την Κύπρο με κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Αυτά είναι εδάφη της ΕΕ».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης