ΚΟΣΜΟΣ

Πρόβα χερσαίας επιχείρησης: Πάνω από 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Λίβανο

Πρόβα χερσαίας επιχείρησης: Πάνω από 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Λίβανο

Ισραηλινά τανκς ανεπτυγμένα στα σύνορα με το Λίβανο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Baz Ratner

Πάνω από 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Λίβανο μετά και την ανάπτυξη για πρώτη φορά μιας μεραρχίας εφέδρων στα νότια την ώρα που η Τεχεράνη συνεχίζει να προειδοποιεί το Τελ Αβίβ να μην προβεί σε αντίποινα ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της στο ισραηλινό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.  

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέπτυξαν μια τέταρτη μεραρχία στο νότιο Λίβανο για χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ ενώ συνεχίζεται το ανελέητο συροκόπημα από αέρος λέει πολλά.

Η 146η εφεδρική μεραρχία προστίθεται σε τρεις μόνιμες μεραρχίες του στρατού - την 98η, την 36η και την 91η - που ήδη επιχειρούν στον κεντρικό και ανατολικό τομέα του νότιου Λιβάνου σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχουν περιγραφεί από τον ισραηλινό στρατό ως «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές», με στόχο την εξουδετέρωση των υποδομών της Χεζμπολάχ ιδιαίτερα στα χωριά που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μήνυμα του αναπληρωτή ηγέτη της Χεμπολάχ

Μήνυμα με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη των επιθέσεων της Χεζμπολάχ ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ προχώρησε σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

Το σκηνικό έχει τη σημειολογία του. Κάθεται μπροστά από σκοτεινές κουρτίνες σε μια τοποθεσία χωρίς διακριτικά χαρακτηριστικά, καθώς η ομάδα συνεχίζει να φοβάται ότι τα ανώτερα στελέχη της θα γίνουν στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Το Ισραήλ, η Αμερική και η Δύση προσπαθούν να μας πιέσουν περισσότερο για να μας κάνουν να φοβηθούμε», λέει.

«Αλλά εμείς δεν θα πτοηθούμε. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το κράτος μας είναι χωρίς εσένα Νασράλα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε, αλλά νιώθω τη σκιά σου πάνω μας να μας δίνει δύναμη. Τρομάζεις τους Σιωνιστές ακόμα και από τον τάφο», τονίζει.

Ο ίδιος άφησε στη συνέχεια να εννοηθεί ότι η οργάνωση έχει νέα ηγεσία.

«Η διοίκηση, ο έλεγχος και η διαχείριση της Χεζμπολάχ είναι οργανωμένες. Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα οδυνηρά χτυπήματα. Όλες οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Δεν έχουν μείνει κενές θέσεις».

Αυτό υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ έχει διορίσει νέο ηγέτη ή ηγέτες. Αλλά δεν δίνει ονόματα ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Θα το δημοσιοποιήσουμε όταν αυτό γίνει».

Νέες απειλές από το Ιράν

Από την πλευρά του το Ιράν προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη (8/10) το Ισραήλ να μην του επιτεθεί την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Όποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.

«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρόσφατα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται τουλάχιστον 10 σενάρια ως απάντηση στο Ισραήλ, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν είναι απαραίτητο.

Ιρανικές πηγές σημείωσαν ότι τα εδάφη που κατέχει το Ιράν είναι πολύ μικρότερα από την περιοχή του Ιράν και το Ισραήλ έχει «πιο ευαίσθητες και λιγότερες υποδομές», το οποίο σημαίνει ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν απάντησε στην ισραηλινή δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Σεΐντ Χασάν Νασράλα και του στρατηγού του IRGC Αμπάς Νιλφορουσάν με την εκτόξευση έως και 200 βαλλιστικών πυραύλων προς τις στρατιωτικές βάσεις και τις βάσεις πληροφοριών του σιωνιστικού καθεστώτος σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Περιοδεία του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου

Οι απειλές συνέπεσαν με την περιοδεία του Αραγτσί σε χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.