ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό - Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό - Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Καπνοί υψώνονται απο σημείο όπου έπεσε ισραηλινή οβίδα στο νότιο Λίβανο

AP Photo/Leo Correa

Με ρουκέτες και βομβαρδισμούς, Χεζμπολάχ και Ισραηλινός στρατός συνέχισαν την αντιπαράθεσή τους, την ώρα που αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Μάλιστα οι  ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν γνωστό την Τρίτη (8/10) ότι εξουδετέρωσαν τον Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ σε έναν βομβαρδισμό στην περιοχή της Βηρυτού.  

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (7/10) ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Στην χθεσινοβραδυνή επίθεση, χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Fadi 1, οι οποίοι είναι ελαφρώς λιγότερο ισχυροί αλλά επίσης πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, στην πόλη-λιμάνι της Χάιφα και αυτοί κατάφεραν να περάσουν μέσα από το αμυντικό σύστημα Iron Dome. Υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Υπήρξαν επίσης επιθέσεις στην Τιβεριάδα στο βόρειο Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Βηρυτό και την Γάζα

Παράλληλα νέα πλήγματα προκάλεσαν οι Ισραηλινοί στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, αφού είχε προηγηθεί και πάλι προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι χθες 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ η Χαμάς υποσχέθηκε «πόλεμο φθοράς» εναντίον του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, παλαιστινιακή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει συνολικά 108 δημοσιογράφους από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου τους στη Γάζα πριν από ένα χρόνο. Η Ένωση Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Addameer, δήλωσε ότι τουλάχιστον 58 δημοσιογράφοι παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων έξι γυναικών δημοσιογράφων και 22 δημοσιογράφων από τη Γάζα των οποίων η ταυτότητα έχει επιβεβαιωθεί. Η Addameer ανέφερε ότι τουλάχιστον 16 εξ αυτών τελούν υπό διοικητική κράτηση.