ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου ζήτησε οι επιχειρήσεις των IDF να μετονομαστούν σε «Πόλεμο της Αναγέννησης»

Ο Νετανιάχου ζήτησε οι επιχειρήσεις των IDF να μετονομαστούν σε «Πόλεμο της Αναγέννησης»

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

AP Photo

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε σήμερα (7/10) να χαρακτηριστεί ο πόλεμος κατά της Χαμάς ως ο «Πόλεμος της Αναγέννησης», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη «μαύρη» επίθεση στο βόρειο Ισραήλ, αλλά και με δεδομένη την ανταλλαγή πυρών με το Ιράν.

Ειδικότερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, να αλλάξει το όνομα επιχειρήσεων των IDF από «Σιδερένια Σπαθιά - Iron Swords» σε «Πόλεμο της Αναγέννησης», χωρίς ωστόσο να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

Τα «επτά μέτωπα»

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ότι αντιμετωπίζει η χώρα του, (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Η αλλαγή στρατηγικής και οι συνέπειες

Άλλωστε, η ισραηλινή κυβέρνηση ονόμασε «Iron Swords» την εκτεταμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για την εξολόθρευση της Χαμάς, που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου, μετά την εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ και τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε, τόσο την αλλαγή της στρατηγικής του κράτους, όσο και την επανεκκίνηση των εχθροπραξιών, την ώρα που όλα οδηγούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η Wall Street Journal, που επικαλείται τα λεγόμενα ενός πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας.

Οι συνέπειες της εν λόγω στρατηγικής αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και να κλονίσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες ως ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ και προμηθευτής όπλων, βλέπουν σταδιακά την επιρροή τους να χάνει τη δυναμική της.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εκτός εάν υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για ένα παλαιστινιακό κράτος, κάτι που ωστόσο αποτελεί «απαγορευτικό» για την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το BBC, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς, την ώρα που και οι δύο πλευρές αρνούνται τις κατηγορίες ότι έχουν παραβιάσει τους νόμους του πολέμου.

Νέες επιθέσεις και «μέτωπα αντίστασης»

Ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες να ανοίξουν «νέα μέτωπα αντίστασης κατά του Ισραήλ για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων».

Νωρίτερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σήμερα ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και εξάρθρωσε στρατιωτικές υποδομές, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για να αποφευχθεί η ανασύνταξη της Χαμάς.

Στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε σκηνές εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Άκσα, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί.