ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης σε όλο το Ισραήλ για την πρώτη επέτειο από την επίθεση της Χαμάς

Συγγενείς των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ επισκέπτονται το σημείο κατά την πρώτη επέτειο της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς. 

AP Photo/Ariel Shalit

Με εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις σε όλο το Ισραήλ οι πολίτες τιμούν σήμερα Δευτέρα (7/10) τον ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι έπληξε στόχους της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ ξεκίνησε την ημέρα με ενός λεπτού σιγή στις 06:29 π.μ. τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση - στο Κιμπούτς Ρεΐμ, το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε το μουσικό φεστιβάλ της Nova, στο οποίο επιτέθηκαν εκατοντάδες τρομοκράτες και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι.

Εκατοντάδες είναι επίσης συγκεντρωμένοι με τις οικογένειες των ομήρων έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Οι εκδηλώσεις γίνονται με τις δυνάμεις ασφαλείας σε ύψιστο συναγερμό υπό το φόβο πιθανών παλαιστινιακών επιθέσεων που είχαν προγραμματιστεί για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν ξεκίνησε η χειρότερη αιματοχυσία στη δεκαετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι η Χαμάς σχεδίαζε να εξαπολύσει καταιγισμό ρουκετών στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός αναφέρει ότι «ματαιώθηκε μια άμεση απειλή, μετά από έγκαιρη προετοιμασία και τον εντοπισμό της πρόθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς να ρίξει στο Ισραήλ».

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες σε όλη τη Γάζα λίγο πριν από τις 6:30 π.μ., όταν η Χαμάς σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τα πυρά με ρουκέτες, σύμφωνα με τις IDF.

Η Χαμάς κατάφερε να εκτοξεύσει μόλις τέσσερις ρουκέτες στην περιοχή Σούφα στις 6:30, τρεις από τις οποίες αναχαιτίστηκαν και η τέταρτη προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή.

Ξεχωριστά, οι IDF έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθεσίες της Χαμάς στο κέντρο της Γάζας, οι οποίες, όπως λένε, αποτελούσαν απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή του διαδρόμου Netzarim.

Την Κυριακή οι IDF προειδοποίησαν ότι η Χαμάς πιθανόν να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει πυρά με ρουκέτες και άλλες επιθέσεις κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και δήλωσαν ότι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Γάζα και στα σύνορα αναλόγως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης