ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Στόχους στην Αθήνα είχαν τρομοκράτες του Ιράν - Το χρονικό της επίθεσης στου Ψυρρή

Reuters: Στόχους στην Αθήνα είχαν τρομοκράτες του Ιράν - Το χρονικό της επίθεσης στου Ψυρρή

Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή ένας από τους στόχους 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ένα εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας υπήρξε στόχος τρομοκρατών του συνδέονται με το Ιράν, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Το περιστατικό αυτό συμπεριλαμβάνεται στις πάνω από 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής που πραγματοποιούνται στη Δύση από το 2020. Απόπειρες τις οποίες το Τελ Αβίβ «δείχνει» ότι σχετίζονται με το Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα και δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Εγκέφαλος» της επίθεσης φέρεται να ήταν ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής Σαγιέτ Φακάρ Αμπάς, που στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον καθοδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές.

Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μηνύματα στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, στα οποία φέρονται να συζήτησαν αν θα προχωρούσαν σε εμπρησμό ή έκρηξη στην επίθεση.

Ο Αμπάς από την πλευρά του είχε ξεκαθαρίσει ότι μετά το χτύπημα θα πρέπει να υπάρξουν και αποδείξεις για τις απώλειες. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είχε σημειώσει.

«Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο Αμπάς φαίνεται να προετοίμαζε τον σύνδεσμό του, έναν Πακιστανό συμπατριώτη του με όνομα Σαγιέντ Ιρτάζα Χαιντέρ.

Στα τέλη του 2022, ο Αμπάς πίεσε τον Χάιντερ να στείλει εικόνες από το εστιατόριο της Αθήνας. Το διώροφο κτήριο, σε έναν παράδρομο σε πολυσύχναστο μέρος της πρωτεύουσας, στεγάζει το εβραϊκό κέντρο, το οποίο διαθέτει χώρο προσευχής και εστιατόριο.

Οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν τον Χαιντέρ και ακόμη έναν άνδρα πακιστανικής καταγωγής το 2023, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες».

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Χαιντέρ, που αφέθηκε ελεύθερος την άνοιξη του 2024 με περιοριστικούς όρους, υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτηρίου, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να κάνει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Η Μοσάντ, η οποία συνέδραμε την ελληνική έρευνα, ισχυρίστηκε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Μοσάντ.

Το χρονικό του χτυπηματος στο εστιατόριο

Ο Χαιντέρ ζήτησε τη βοήθεια του τρίτου υπόπτου για να του βγάζει φωτογραφίες και βίντεο του κτιρίου τον Δεκέμβριο του 2022, όπως κατέθεσε ο άνδρας στον ανακριτή.

Ο τρίτος ύποπτος είπε επίσης στις αρχές ότι δεν γνώριζε ότι το κτίριο ήταν εβραϊκό κέντρο. Ο τρίτος άνδρας είπε ότι αργότερα ο Χαιντέρ μετέφερε την πρόταση του Αμπάς να πληρώσει για τις δολοφονίες, οπότε εκείνος αρνήθηκε αμέσως.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, ο Χαιντέρ ταξίδεψε στην Αθήνα και κατέγραψε βίντεο από το εστιατόριο στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή, όπως κατέθεσε. Προωθώντας το υλικό στον Αμπάς, ο Χαϊντέρ περιέγραψε την περιοχή ως γεμάτη καταστήματα και τουρίστες. Ο Αμπάς απάντησε λέγοντας «καλή δουλειά».

Τελικά η ελληνική αστυνομία έκανε έρευνα στο διαμέρισμα του Χαιντέρ και τον συνέλαβε για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας. Οι εισαγγελείς τού απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία τον επόμενο μήνα. Στην κατάθεσή του μετά τη σύλληψή του, ο Χαιντέρ περιέγραψε την ομάδα στην οποία τον στρατολόγησε ο Αμπάς ως μια μεγάλη αλλά ανώνυμη οργάνωση με έδρα το Ιράν.