ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί σε τέμενος στη Γάζα με τουλάχιστον 21 νεκρούς - Ακόμη 18 θύματα στη Δυτική Όχθη

Καπνός υψώνεται μετά από βομβαρδισμό στη Γάζα

ΑΠΕ - ΜΠΕ /EPA/MOHAMMED SABER

Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής (6/10) σε νέο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε τέμενος, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων στη Γάζα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Νεκροί 18 άνθρωποι από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι σε καταυλισμό προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο βομβαρδισμός στην Τούλκαρεμ ήταν ο πλέον πολύνεκρος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2000, υπογράμμισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την Παρασκευή τον «παράνομο αεροπορικό βομβαρδισμό» του Ισραήλ, κρίνοντας πως επρόκειτο για «ακόμη ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής καταφυγής στη χρήση φονικής βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελης, δυσανάλογης και άρα παράνομης».

«Η καταστροφή ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο με αεροπορικό βομβαρδισμό μαρτυρά την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ έναντι των υποχρεώσεών του» δυνάμει του διεθνούς δικαίου, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Mπλίνκεν - Φαρχάν για Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ανακοίνωσαν χθες, Σάββατο (5/10) οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην «ανάγκη» να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία είχε επικυρωθεί συμφωνία για το τέλος του αποκαλούμενου στο Ισραήλ δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, το 2006, καλούσε να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση περιοχής ανάμεσα στα σύνορα και στον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα. Η λιβανική σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα πως την αψηφά.

Ακόμη, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Φαρχάν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προσφερθεί διεθνής υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στην αποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL στα αγγλικά, FINUL στα γαλλικά), που επιτηρεί την κατάσταση στη μεθόριο, καθώς και για την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που πλήττονται στον Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης