ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη κίνησή του «ζυγίζει» το Ισραήλ - Με ισχυρή απάντηση προειδοποιεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Βηρυτό

AP Photo/Bilal Hussein

Την απάντησή του στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που δέχθηκε από την Χεζμπολάχ προετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακλουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απευχόμενη μια επιθετική κίνηση που θα οδηγούσε σε γενικότερη ανάφλεξη. Την ίδια στιγμή, έτοιμο να δώσει απάντηση στα πιθανά ισραηλινά αντίποινα, δηλώνει το Ιράν.

Συστάσεις για το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ, απηύθυνε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που ανέφερε ότι ο ίδιος θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί για πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος πάντως, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση ή το χρόνο της απάντησης, ωστόσο οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα «έχει συνέπειες».

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει στο Ιράν την πυραυλική επίθεση την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χάγκαρι το Σάββατο.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση θα είναι με τον τρόπο, την τοποθεσία και το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο Χάγκαρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δύο αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν στην επίθεση της Χεζμπολάχ την περασμένη Τρίτη, παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους, στο Ισραήλ το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ως απάντηση ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που σκότωσε τον αρχηγό της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, αλλά ένας μικρός αριθμός έπληξε το κέντρο και το νότιο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι μέλη του εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών, ενώ παράλληλα σειρά εκρήξεων συντάραξε νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως η λιβανική Χεζμπολά και η παλαιστινιακή Χαμάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τις ανησυχίες πως επίκειται ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, δυο ημέρες προτού συμπληρωθεί η επέτειος της εφόδου άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

«Στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού αποπειρώνται εκ νέου να προελάσουν προς τα περίχωρα του δήμου του χωριού Αντάισα» και «οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», επισήμανε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αφού διαβεβαίωσε προηγουμένως πως ανάγκασε στοιχεία του ισραηλινού στρατού να «τραπούν σε υποχώρηση» στη ζώνη αυτή.

Ακόμη, το λιβανικό κίνημα διαβεβαίωσε πως στοχοποίησε ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή της Γιαρούν, στο νότιο τμήμα της χώρας, με «ομοβροντία ρουκετών», όπως και σε δυο τοποθεσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ιράν: «Ισχυρή η απάντησή μας»

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θέλησή μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας από την Τεχεράνη, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία.

Ο Αμπάς Αραγτσί ανέφερε πως πιθανότατα η επίθεση – απάντηση του Ισραήλ ίσως να είναι και θέμα ωρών.

«Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα - το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Χεζμπολάχ σήμερα μέχρι στιγμής, εκτόξευσε 90 ρουκέτες προς το Ισραήλ σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Όπως αναφέρθηκε, 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην περιοχή της Άνω και της Κεντρικής Γαλιλαίας γύρω στις 14:09 τοπική ώρα, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε. Αλλες 30 εκτοξεύθηκαν στην Άνω Γαλιλαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης