ΚΟΣΜΟΣ

Στους 16 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη - Βυθίστηκαν ολόκληρα σπίτια

Συγκλονιστικές εικόνες από την Γιαμπλάνιτσα, 70 χλμ  νοτιοδυτικά του Σαράγιεβο

AP Photo/Armin Durgut

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στα κεντρικά της χώρας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων. Δεκάδες είναι οι αγνούμενοι, ενώ πόλεις και χωριά έχουν αποκοπεί και σε ορισμένα σημεία υπάρχουν αναφορές για σπίτια που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέσα στο νερό.

Σύμφωνα με το BBC μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί κυρίως στην περιοχή γύρω από την Γιαμπλάνιτσα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαράγεβο, όπου αναφέρθηκαν οι θάνατοι, η οποία έχει αποκλειστεί εντελώς μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή της.

Διασώστες ψάχνουν γαι επιζώντες σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις φονικές πλημμύρες στην Γιαμπλάνιτσα

AP Photo/Armin Durgut

Ο υπουργός Ανάπτυξης Βοτζίν Μιγιάτοβιτς δήλωσε ότι η χώρα έγινε μάρτυρας μιας τρομερής καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Μερικά σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τις κατολισθήσεις σε αυτό που φαίνεται να είναι οι χειρότερες πλημμύρες στη Βοσνία από το 2014, τουλάχιστον, όταν τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες.

Η γειτονική Κροατία επλήγη επίσης από πλημμύρες, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην ακτή της Αδριατικής και στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Το Μαυροβούνιο και η Σερβία εξέδωσαν επίσης παρόμοιες προειδοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης