ΚΟΣΜΟΣ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για την εξαφάνιση του «διαδόχου» για την ηγεσία της Χεζμπολάχ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για την εξαφάνιση του «διαδόχου» για την ηγεσία της Χεζμπολάχ

Μαχητές της Χεζμπολάχ

AP Photo/Hassan Ammar

«Θρίλερ» επικρατεί με την τύχη του επικρατέστερου «διαδόχου» του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, καθώς έχει πάψει να δίνει στίγμα ζωής μετά από ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό, που σημειώθηκε την Παρασκευή (4/10).

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών, στο σημείο όπου ο IDF εκτιμά πως σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν.

Σύμφωνα με πηγές του Λιβάνου, που επικαλείται το Reuters ο Σαφιεντίν αναμένονταν ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης.

Αντίστοιχα, το ισραηλινό μέσο Channel 12 ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν «όλο και πιο σίγουροι» ότι σκοτώθηκε στο χτύπημα.

Ποιος είναι ο Σαφιεντίν;

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας.

Ο Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει δήθεν καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ.

Έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Κομ, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί καθώς το 2020, ο γιος του Ρεζά παντρεύτηκε τη Ζεινέπ, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού.