ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρές εκρήξεις στο Λίβανο - Σφοδρές μάχες στα σύνορα με Ισραήλ

Ισχυρές εκρήξεις στο Λίβανο - Σφοδρές μάχες στα σύνορα με Ισραήλ

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο

AP Photo/Bilal Hussein

Ακόμη μια εφιαλτική νύχτα σφοδρών μαχών και ανελέητων βομβαρδισμών έζησε το Λίβανο το βράδυ της Παρασκευής (4/10), με τον ισραηλινό στρατό να διατάζει την εκκένωση περιοχών του νότου που πρόκειται να σφυροκοπήσει.

Ισχυρές εκρήξεις ακουγόταν μέχρι και το πρωί του Σαββάτου (5/10), ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δίνονται μάχες με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα.

«Στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού αποπειρώνται εκ νέου να προελάσουν προς τα περίχωρα του δήμου του χωριού Αντάισα» και «οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», τόνισε η οργάνωση σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Νωρίτερα, η οργάνωση στοχοποίησε ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή της Γιαρούν με «ομοβροντία ρουκετών» όπως και σε δυο τοποθεσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να μετακινήσει ειρηνευτικά από τα σύνορα του Λιβάνου

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν αίτημα του Ισραήλ να μετακινήσει ορισμένους ειρηνευτές του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου λίγες ημέρες πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση του στις αρχές αυτής της εβδομάδας, όπως μετέδωσε το CNNi.

Υπενθυμίζεται ότι, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στα νότια της χώρας, έλαβε αίτημα από τον ισραηλινό στρατό να «εκκενώσει» αρκετές θέσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή - τη ζώνη οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που υπήρξε το επίκεντρο των μαχών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Ζαν-Πιερ Λακρουά, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

Ο ΟΗΕ είχε ήδη προβλέψει την προοπτική του Ισραήλ να πραγματοποιήσει «στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στον Λίβανο και αποφάσισε να παραμείνει εάν αυτό το σενάριο εφαρμοζόταν, ενημέρωσε ο Λακρουά.

«Είχαμε πάρει μια πολύ προσεκτική απόφαση ότι θα ήταν καλύτερο για τις δυνάμεις μας, για τους ειρηνευτές και για την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στην εντολή αυτή και να παραμείνουμε στις θέσεις μας»