ΚΟΣΜΟΣ

Η θέση της Μελάνια Τραμπ για τις αμβλώσεις: Πολιτική στρατηγική ή προσωπική πεποίθηση;

Η Μελάνια Τραμπ

AP Photo/Andrew Harnik

Η Μελάνια Τραμπ πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση εκφράζοντας δημόσια τη στήριξή της στα δικαιώματα των αμβλώσεων, μια θέση που έχει πυροδοτήσει μεγάλο ενδιαφέρον και ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρά της.

Η πρώην πρώτη κυρία, που έχει κρατήσει χαμηλό και μέχρι πρότινος... αόρατο προφίλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2024, έχει τώρα πάρει μια ξεκάθαρη και δημόσια θέση σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής.

Στο νέο της βιβλίο και σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, η Μελάνια Τραμπ δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι γυναίκες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διακόψουν μια εγκυμοσύνη. Αυτή η θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πάρει μια πιο αντιφατική στάση στο θέμα.

Η αντίθεση του Ντόναλντ Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα δικαιώματα των αμβλώσεων δηλώνοντας ότι κάθε πολιτεία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα επιβάλει περιορισμούς στις αμβλώσεις, ενώ τάσσεται υπέρ εξαιρέσεων σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή για να προστατευθεί η ζωή της μητέρας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ περηφανεύεται ότι, χάρη στον διορισμό από τον ίδιο τριών συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό προχώρησε τον Ιούνιο του 2022 στην ανατροπή της ιστορικής του απόφασης που εγγυόταν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη ομιλία του, ο Τραμπ επικρίνει τους Δημοκρατικούς για τη φερόμενη στήριξή τους στις αμβλώσεις στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, χαρακτηρίζοντάς τους «ριζοσπαστικούς». Αντίθετα, η Μελάνια υποβαθμίζει τη σημασία των αμβλώσεων στα τελευταία στάδια, σημειώνοντας ότι είναι σπάνιες και συνήθως συμβαίνουν λόγω σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου.

Η έντονη δήλωσή της Μελάνια ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς» στα δικαιώματα των αμβλώσεων αμφισβητεί επίσης τις προσπάθειες του συζύγου της να παρουσιάσει το ζήτημα ως κάτι που πρέπει να αφεθεί στις πολιτείες ή να επιλυθεί μέσω κάποιου συμβιβασμού.

Ένα ζήτημα που ευνοεί την Κάμαλα Χάρις

Έως τώρα οι αμβλώσεις είναι ένα ζήτημα που ευνοεί την Κάμαλα Χάρις στην προεκλογική κούρσα. Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές, λοιπόν, βλέπουν τις δηλώσεις της Μελάνια ως στρατηγική κίνηση, σχεδιασμένη να προσελκύσει γυναίκες ψηφοφόρους και υποστηρικτές των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, μια βασική ομάδα στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δυσκολευτεί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των γυναικών, υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις και η υποστήριξη της Μελάνια μπορεί να επηρεάσει κάποιους από αυτούς τους ψηφοφόρους. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι σε πολιτείες όπως η Φλόριντα τείνουν να υποστηρίζουν τροπολογίες υπέρ των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, η δήλωση της μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος για την καμπάνια Τραμπ να απευθυνθεί σε αυτή την κρίσιμη ομάδα ψηφοφόρων χωρίς να χρειαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει τη δική του στάση.

Εξηγήσεις για τη στάση της

Ωστόσο, μπορεί να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Η Μελάνια μπορεί να υποστηρίζει ειλικρινά το δικαίωμα στην άμβλωση. Όπως πολλές πρώτες κυρίες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μπορεί να εκφράζει τώρα τις προσωπικές της πεποιθήσεις, καθώς η πολιτική καριέρα του συζύγου της πλησιάζει στο τέλος της. Αναλυτές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι πολλές πρώτες κυρίες συνήθως περίμεναν μέχρι να τελειώσει η πολιτική καριέρα των συζύγων τους για να πάρουν σαφή θέση σε τόσο διχαστικά ζητήματα, αλλά η απόφαση της Μελάνια να το κάνει τώρα δείχνει ότι μπορεί να αισθάνεται πιο ελεύθερη να εκφράσει τις απόψεις της.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για τη δημόσια στάση της θα μπορούσε να είναι η προώθηση του βιβλίου της. Η οικογένεια Τραμπ έχει μακρά ιστορία στην επιδίωξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και σε πολιτικά φορτισμένες εποχές και το βιβλίο της Μελάνια μπορεί να αποτελεί μέρος αυτής της τάσης.

Ανεξάρτητα πάντως από το κίνητρο, η δημόσια στήριξη της Μελάνια Τραμπ στα δικαιώματα των αμβλώσεων, είτε είναι αποτέλεσμα πολιτικής στρατηγικής είτε προσωπικής πεποίθησης, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη απομάκρυνση από τη στάση του συζύγου της και προσθέτει μια νέα διάσταση στην συνεχιζόμενη συζήτηση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης