ΚΟΣΜΟΣ

Υπό άκρα μυστικότητα η κηδεία του Χασάν Νασράλα - «Έχει ταφεί προσωρινά»

Πορτρέτο του Χασάν Νασράλα 

AP Photo/Mukhtar Khan

Σε μυστική τοποθεσία τάφηκε προσωρινά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, καθώς  τα στελέχη της Χεζμπολάχ φοβούνταν ότι το Ισραήλ θα έβαζε στόχο μια μεγάλη και δημόσια κηδεία.

«Ο Χασάν Νασράλα έχει ταφεί προσωρινά, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν μια δημόσια κηδεία», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην σιιτική οργάνωση.

Η πηγή είπε ότι μια δημόσια κηδεία ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί «υπό το φόβο των ισραηλινών απειλών ότι θα στοχοποιούσαν τους πενθούντες και τον τόπο της ταφής του».

Οι σιιτικές μουσουλμανικές τελετουργίες προβλέπουν μια τέτοια προσωρινή ταφή όταν οι περιστάσεις εμποδίζουν μια κανονική κηδεία ή όταν ο νεκρός δεν μπορεί να ταφεί εκεί που επιθυμούσε.

Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε επιδιώξει, μέσω κορυφαίων Λιβανέζων αξιωματούχων, αλλά απέτυχε να λάβει «εγγυήσεις» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, ότι το Ισραήλ δεν θα στοχοποιούσε μια δημόσια κηδεία.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ένα μαζικό πλήγμα στο προπύργιό της στη νότια Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με έναν στρατηγό των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε περίπου 20 μέλη της Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση εξακολουθεί να μην έχει διάδοχο μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του

Ο ξάδελφός του Χασέμ Σαφιεντίν, ένα εξέχον στέλεχος της Χεζμπολάχ που προβάλλεται ως πιθανός διάδοχος, ήταν ο στόχος πρόσφατης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη νότια Βηρυτό, ανέφεραν αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης