ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Χαμενεΐ στο Ιράν: «Ένας είναι ο εχθρός των Αράβων - Νόμιμη η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»

Διάγγελμα Χαμενεΐ στο Ιράν: «Ένας είναι ο εχθρός των Αράβων - Νόμιμη η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

(Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

«Ο εχθρός μας είναι ένας» τόνισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απευθυνόμενος στους πολίτες σε μια μαζική συγκέντρωση στην Τεχεράνη, μερικές ημέρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Κατά την ομιλία του, την οποία απηύθυνε στα περσικά, τόνισε την «ενότητα» των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο με βάση τις αρχές του ισλαμικού ιερού βιβλίου, του Κορανίου.

«Οι πολιτικές που υιοθέτησε ο εχθρός μας είναι να σπείρουν τους σπόρους του διχασμού και της εξέγερσης, τη διχόνοια ανάμεσα σε όλους τους μουσουλμάνους. Είναι οι ίδιοι εχθροί για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς. Είναι ο εχθρός του λαού της Υεμένης και της Συρίας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στο μεγάλο πλήθος.

«Ο εχθρός μας είναι ένας», υπογράμμισε.

Ο Χαμενεΐ εκφώνησε το κήρυγμα - το πρώτο του εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια - σε χιλιάδες πιστούς που έφεραν πορτρέτα σκοτωμένων ηγετών του «άξονα αντίστασης» του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται ενάντια στους επιτιθέμενους.

Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να προετοιμάσουν την «άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο Χαμενεΐ είπε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και η πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν ήταν «νόμιμες».

«Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ».

«Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».

«Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην έσχατη τυραννία», πόσθεσε ο Χαμενεΐ στο πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Μίλησε επίσης εκ μέρους της Παλαιστίνης, λέγοντας: «Ο παλαιστινιακός λαός έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες – τις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο ή διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή απλώς υπερασπίστηκε την πατρίδα του».