ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Εικόνες φρίκης από τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό προσφύγων

Δυτική Όχθη: Εικόνες φρίκης από τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό προσφύγων

Άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια σε καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη

(AP Photo/Nasser Nasser)

«Τρομακτικές» σκηνές από την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στην Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, κατά την οποία 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιγράφει η γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου, Νταλίγια Χανταϊντέ.

«Ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη στον καταυλισμό. Κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή. Είδαμε ολόκληρο το κτήριο να καταστρέφεται και να τυλίγεται στις φλόγες», είπε η Χανταϊντέ στο Al Jazeera μετά την επίθεση με πυραύλους στον καταυλισμό που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Ανθρώπινα μέλη ήταν διάσπαρτα παντού. Ήταν μια τρομακτική σκηνή. Πέντε από τα πτώματα ήταν σχεδόν άθικτα. Αλλά περίπου 15 με 20 διαμελίστηκαν», είπε.

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση το βράδυ της Πέμπτης 03/10, πολλοί τραυματίστηκαν και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που ήταν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Πηγή από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η επίθεση ήταν η πιο φονική στη Δυτική Όχθη από το 2000.

«Δεκαοκτώ μάρτυρες μετά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου Τουλκάρμ από την κατοχή», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ένας ακτιβιστής στην περιοχή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ισραηλινή επίθεση «χτύπησε μια καφετέρια σε ένα τετραώροφο κτήριο», προσθέτοντας ότι υπήρχαν «πολλά θύματα στο νοσοκομείο».

Στόχος ηγέτης της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός, με σύντομη δήλωσή του, επιβεβαίωσε το χτύπημα στην περιοχή Τουλκάρμ στη βόρεια Δυτική Όχθη, περιγράφοντάς το ως κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και την αεροπορία.

Πρόσθεσε αργότερα ότι το χτύπημα είχε σκοτώσει έναν ηγέτη της Χαμάς, τον Ζαχί Γιασέρ Αμπντ αλ-Ραζέκ Ουφί - και ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και άλλοι «πράκτορες» που δραστηριοποιούνταν επίσης στη Χαμάς.

Ο στρατός κατηγόρησε τον Ουφί ότι συμμετείχε σε πολυάριθμες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και ότι προετοίμαζε και άλλη επίθεση, αναφέρει η Guardian.

Η Χαμάς καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την «σκληρή επίθεση» που θα αποδειχτεί «επικίνδυνη κλιμάκωση».