ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινό πλήγμα απέκλεισε τον δρόμο διαφυγής αμάχων από Λίβανο προς Συρία

Σύροι πρόσφυγες φεύγουν από την ανατολική πόλη Arsal του Λιβάνου για να περάσουν πίσω στη Συρία (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo)

Ισραηλινό πλήγμα το πρωί της Παρασκευής 04/10 κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.

Ο Χαμίε διευκρίνισε ότι το πλήγμα είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων.

Το συνοριακό πέρασμα Μάσναα βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού, και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει ανθρώπους και αγαθά μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.

«Οι IDF δεν θα επιτρέψουν τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου», εξήγησε ο Αβιχά Αντράι στο Χ.

Ο Χαμίε από την πλευρά του είχε επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι οι λιβανέζικες αρχές είναι αρμόδιες για τη διαχείριση του περάσματος Μάσναα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι -στην πλειονότητά τους Σύροι- έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι περίπου 160.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο στη Συρία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Ο ρυθμός αυτών που περνούν στη Συρία, όπου επίσης μαίνεται πόλεμος, επιβραδύνθηκε την Τετάρτη (2/10) μετά από μια σταθερή ροή αφίξεων από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε μια ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μάθιου Σάλτμαρς είχε δηλώσει προηγουμένως στο CNNi τη Δευτέρα ότι περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα.

Από τις χιλιάδες που πιστεύεται τώρα ότι έχουν κάνει το ταξίδι, περίπου το 70% -περίπου 112.000 άνθρωποι- είναι Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι του Λιβάνου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εγκαταλείπει τον Λίβανο προς τα ανατολικά, προς τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Σχέδια απομάκρυνσης ξένων πολιτών

Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που μαίνεται σε πολλά μέτωπα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο μετά τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ.

Αν και καμία χώρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκκένωση, ορισμένες ναυλώνουν αεροσκάφη. Οι άνθρωποι επίσης φεύγουν μόνοι τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης