ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος της απεργίας των λιμενεργατών στις ΗΠΑ - Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία» για αυξήσεις

Τέλος της απεργίας των λιμενεργατών στις ΗΠΑ -  Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία» για αυξήσεις

Πλακάτ από την απεργία των λιμενεργατών στις ΗΠΑ

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Οι αμερικανοί λιμενεργάτες θα επιστρέψουν σήμερα στη δουλειά τους, έπειτα από τρεις ημέρες απεργίας, ανακοινώθηκε χθες από το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί και την εργοδοσία, καθώς κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία» για τους μισθούς και παρατάθηκε η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ως τη 15η Ιανουαρίου.

Το συνδικάτο των λιμενεργατών (ILA) και ο σύνδεσμος εργοδοτών του κλάδου (USMX) «έκλεισαν καταρχήν συμφωνία για τους μισθούς και συμφώνησαν να παραταθεί η ισχύς της κλαδικής σύμβασης ως τη 15η Ιανουαρίου 2025», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία αντιστοιχεί σε αύξηση 4 δολαρίων την ώρα για κάθε έτος της εξαετούς σύμβασης, δήλωσε στο CNNi μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση του πρώτου έτους λίγο πάνω από το 10% της ανώτατης αμοιβής του τρέχοντος συμβολαίου, ύψους 39 δολαρίων την ώρα. Με τις πέντε επόμενες αυξήσεις, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 62% κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

ILA και USMX, επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν «όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, που διευκρινίζει πως «από τώρα όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις σταματούν και η εργασία που καλύπτεται από την κλαδική σύμβαση ξαναρχίζει».