ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απόλυση οδηγού λεωφορείου επειδή άφησε μαθητή σε μακρινή απόσταση από το σπίτι του

ΗΠΑ: Απόλυση οδηγού λεωφορείου επειδή άφησε μαθητή σε μακρινή απόσταση από το σπίτι του
AP Photo/Doug Glass AP Photo/Doug Glass

Οδηγός σχολικού λεωφορείου στις ΗΠΑ απολύθηκε καθώς άφησε μαθητή σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων περίπου από το σπίτι του. 

Ο Τόνι Μανκούζο, ένας 15χρονος μαθητής στο Παλμ Μπιτς αποκοιμήθηκε στο σχολικό λεωφορείο με προορισμό το σπίτι του τον Μάρτιο.

Η στάση του είναι συνήθως η τελευταία στη διαδρομή και όταν ξύπνησε είπε στον οδηγό του λεωφορείου Τζέραρντ Μάρστον 69 ετών, τι είχε συμβεί.

«Λυπάμαι. Αποκοιμήθηκα και πρέπει να πάω σπίτι τώρα», είπε ο Μανκούζο στον οδηγό, σύμφωνα με την Palm Beach Post. Ο Marston φέρεται να είπε στον έφηβο «Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Λυπάμαι γι' αυτό». Στη συνέχεια του έδωσε εντολή να κατέβει από το λεωφορείο και να καλέσει έναν από τους γονείς του για να έρθει να τον πάρει.

Ο Μάρστον άφησε τον έφηβο σε ένα πάρκο και συνέχισε το επόμενο δρομολόγιό του. Περίπου 15 λεπτά αργότερα, εντόπισε τον έφηβο και τον ρώτησε αν θα ερχόταν κάποιος να τον πάρει. Ο Τόνι είπε ότι θα ερχόταν ο πατέρας του και ο Μάρστον έφυγε.


Από την έρευνα για το περιστατικό διαπιστώθηκε ότι ο Μάρστον δεν κάλεσε ποτέ τον προϊστάμενό του για να αναφέρει το περιστατικό, ανέφερε το πρακτορείο. Πλάνα από το λεωφορείο έδειχναν τον οδηγό να δίνει οδηγίες στον έφηβο να βγει από το πάρκο και να επιστρέψει στη στάση του. Ο περίπατος θα έπαιρνε στον Μανκούζο μιάμιση ώρα.

Επιπλέον, ο Μάρστον δεν έκανε τον έλεγχο ασφαλείας στο τέλος της διαδρομής, τον οποίο είναι υποχρεωμένος να κάνει για μαθητές, προσωπική περιουσία ή χαλασμένο εξοπλισμό. Αν είχε κάνει τον έλεγχο, θα μπορούσε να είχε βρει τον Μανκούζο νωρίτερα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της περιοχής.

Η προϊσταμένη του Μάρστον δήλωσε στους υπεύθυνους του σχολείου που έκαναν έρευνα για το περιστατικό ότι ο οδηγός είχε «περισσότερο από αρκετό χρόνο για να επιστρέψει τον μαθητή στη στάση του ή στην Κεντρική Εγκατάσταση Μεταφορών, η οποία βρίσκεται ένα μίλι μακριά από το πάρκο.

Ο πατέρας του αγοριού είπε ότι η γυναίκα του τον πήρε τηλέφωνο για να του πει τι είχε συμβεί. Ο Τόνι δεν ήξερε πού βρισκόταν και οι γονείς του έπρεπε να εντοπίσουν το τηλέφωνό του για να έρθουν να τον πάρουν. Αφού εντόπισε το παιδί, ο πατέρας του κάλεσε τον διευθυντή του σχολείου, τη σχολική αστυνομία, το γραφείο μεταφορών της περιοχής και πολλά μέλη του σχολικού συμβουλίου για το περιστατικό.

Το σχολικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την απόλυση του Marston τον περασμένο μήνα. Ο οδηγός είχε επίσης εμπλακεί σε τρία ατυχήματα το 2020, 2021 και 2022, τα οποία οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «αποτρέψιμα». Εάν δεν ασκήσει έφεση κατά της απόλυσής του, θα απολυθεί από τις 11 Οκτωβρίου. Ο Μάρστον ήταν οδηγός λεωφορείου από το 2016.