ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Τελειώνει ο χρόνος για τους αγνοούμενους στο ναυάγιο - Εκτιμήσεις για πάνω από 100 νεκρούς

Νίγηρας: Τελειώνει ο χρόνος για τους αγνοούμενους στο ναυάγιο - Εκτιμήσεις για πάνω από 100 νεκρούς

Συνεχίζονται πυρετώδεις έρευνες για διασωθέντες από το τραγικό ναυάγιο στον Νίγηρα

AP Photo/Sunday Alamba

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί μετά την ανατροπή υπερφορτωμένου σκάφους που τους μετέφερε από νυχτερινό ισλαμικό φεστιβάλ στη βορειοδυτική Νιγηρία. Οι αρχές εκτιμούν πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 100, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (3/10) οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς είναι δεκάδες οι αγνοούμενοι.

Το πλοιάριο βυθίστηκε την Τρίτη (1/10) στον ποταμό Νίγηρα. Σχεδόν 150 από τους περίπου 300 επιβαίνοντες διασώθηκαν, αλλά «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να βρεθούν άλλοι επιζώντες, υποστήριξε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ιμπραχίμ Χουσεϊνί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλοιάριο επέβαιναν πολλές γυναίκες και παιδιά που μετέβαιναν στην κοινότητα Γκμπατζίμπο για τη μουσουλμανική γιορτή Μαουλίντ, με την οποία τιμάται η γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.

Ο χθεσινός απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς. «Σήμερα εντοπίσαμε άλλα 20 πτώματα, ανεβάζοντας σε 36 τον αριθμό των νεκρών που ανασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού», είπε ο Χουσεϊνί. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθούν άλλοι επιζώντες. Όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί», τόνισε με βεβαιότητα.

Τον προηγούμενο μήνα, υπερφορτωμένο σκάφος βυθίστηκε σε ποταμό της πολιτείας Ζάμφαρα (βορειοδυτικά) παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Τέτοιες καταστροφές με βάρκες είναι συχνές στη Νιγηρία, ιδίως σε απομακρυσμένες κοινότητες όπου η έλλειψη καλών δρόμων αφήνει πολλούς χωρίς εναλλακτικές διαδρομές. Πρόκειται για την τέταρτη τραγωδία με περισσότερους από 100 επιβάτες στη βόρεια Νιγηρία από τα μέσα του 2023, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.