ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά την αποστολή στη Σομαλία το Oruç Reis - Για επτά μήνες θα πραγματοποιεί έρευνες

To Oruç Reis 

AP Photo/Burhan Ozbilici

Ξεκινά την αποστολή του στη Σομαλία το τουρκικό το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis.  

Σύμφωνα με το Anadolu η αποστολή θα ξεκινήσει το Σάββατο (5/10). Το πλοίο θα αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη, κάνοντας τον διάπλου του Βοσπόρου, σε μία τελετή στην οποία θα δώσει το παρών ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρεις αδειοδοτημένες θαλάσσιες ζώνες στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες στις περιοχές αυτές. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά μήνες, με την υποστήριξη των φρεγατών του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και πρόσθετων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων του πλοίου υποστήριξης Zağanos Paşa, του πλοίου υποστήριξης της πλατφόρμας Sancar και του πλοίου παρακολούθησης Ataman.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ δήλωσε ότι η Türkiye Petrolleri κατέχει άδεια έρευνας σε θαλάσσια ζώνη 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σομαλία. «Αυτή η σεισμική δραστηριότητα είναι το πρώτο βήμα στην εξερεύνηση. Μαζί με τον Πρόεδρό μας, θα στείλουμε το Oruç Reis για να ξεκινήσει σεισμικές μελέτες στις καθορισμένες θαλάσσιες ζώνες. Το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει την πρώτη τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες εκτιμούμε ότι είναι πλούσιες σε αποθέματα πετρελαίου» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τις τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες θα αναλυθούν στην 'Αγκυρα και οι δραστηριότητες γεώτρησης θα ξεκινήσουν στις θέσεις που θα καθοριστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου 'Αμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί 'Ακτουρκ, ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται και θα προστατεύεται από την τουρκική «Ναυτική Ομάδα Δράσης Σομαλίας» που αποτελείται από τα πλοία TCG Gediz, TCG Gokova και TCG Arif Ekmekci.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης