ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Απελευθερώθηκε 21χρονη Γιαζίντι - Είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν από 10 χρόνια

Γάζα: Απελευθερώθηκε 21χρονη Γιαζίντι - Είχε απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν από 10 χρόνια

Γυναίκες Γιαζίντι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Baderkhan Ahmad

Μια 21χρονη γυναίκα που απήχθη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία απελευθερώθηκε από τη Γάζα σε μια επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στην επιχείρηση αυτή την εβδομάδα συμμετείχαν επίσης το Ισραήλ, η Ιορδανία και το Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η γυναίκα είναι μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, που είδε περισσότερα από 5.000 μέλη της να σκοτώνονται και χιλιάδες άλλα να απαγάγονται σε μια εκστρατεία του 2014, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνιστά γενοκτονία.

Ο Σιλουάν Σιντζάρι, επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, δήλωσε ότι απελευθερώθηκε μετά από προσπάθειες που διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις μήνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσπαθειών που απέτυχαν λόγω της δύσκολης κατάστασης ασφαλείας στη Γάζα.

Η ταυτότητά της έχει ταυτοποιηθεί ως Φαούζια Σιντό. Ιρακινοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με τη γυναίκα επί μήνες και μετέφεραν τις πληροφορίες της σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι κανόνισαν την έξοδό της από τη Γάζα με τη βοήθεια του Ισραήλ.

Ο διευθυντής του γραφείου ψηφιακής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντέιβιντ Σαράνγκα, ανάρτησε στο X: «Η Φαουζία, ένα κορίτσι Γιαζίντι που απήχθη από την Isis από το Ιράκ και μεταφέρθηκε στη Γάζα σε ηλικία μόλις 11 ετών, διασώθηκε τελικά από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι υπήρχε συντονισμός με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και «άλλους διεθνείς παράγοντες».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο απαγωγέας της είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, πιθανότατα από ισραηλινό χτύπημα, και στη συνέχεια διέφυγε σε κρησφύγετο στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ την Τρίτη (1/10) «βοήθησαν στην ασφαλή εκκένωση από τη Γάζα μιας νεαρής γυναίκας Γιαζίντι για να επανενωθεί με την οικογένειά της στο Ιράκ».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γυναίκα απήχθη από το σπίτι της στο Ιράκ όταν ήταν 11 ετών και στη συνέχεια πουλήθηκε και διακινήθηκε στη Γάζα. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε πρόσφατα, επιτρέποντάς της να διαφύγει και να ζητήσει τον επαναπατρισμό της, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η νεαρή κοπέλα έχει ήδη επανενωθεί με την οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ.

Περισσότεροι από 6.000 Γιαζίντι αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ το 2014, ενώ πολλοί από αυτούς πουλήθηκαν σε σεξουαλική δουλεία ή εκπαιδεύτηκαν ως παιδιά-στρατιώτες και μεταφέρθηκαν πέρα από τα σύνορα, μεταξύ άλλων στην Τουρκία και τη Συρία.

Με την πάροδο των ετών, περισσότεροι από 3.500 έχουν διασωθεί ή απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ενώ περίπου 2.600 εξακολουθούν να αγνοούνται