ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: «Βρήκα κοριό στο μπάνιο μου μετά από επίσκεψη του Νετανιάχου»

Μπόρις Τζόνσον: «Βρήκα κοριό στο μπάνιο μου μετά από επίσκεψη του Νετανιάχου»

Μπόρις Τζόνσον και Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνάντησής τους

Darren Staples/Pool via AP

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Unleashed», ότι η ομάδα ασφαλείας εντόπισε μια συσκευή υποκλοπής, αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε την προσωπική του τουαλέτα στο υπουργείο Εξωτερικών το 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο παλιό του γραφείο, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου -τον οποίο αποκαλεί «Μπίμπι»- ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, την οποία μάλιστα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός περιγράφει ως τουαλέτα «παρόμοια σε ένα σικ κλαμπ του Λονδίνου».

«Ο Μπίμπι πήγε εκεί για λίγο, και μπορεί να είναι ή να μην είναι σύμπτωση, αλλά μου είπαν αργότερα, όταν έκαναν έναν τακτικό έλεγχο για κοριούς, βρήκαν μια συσκευή ακρόασης», υποστηρίζει.

Οι... συσκευές υποκλοπών στον Λευκό Οίκο

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ επιπλήχθηκε ή κατηγορήθηκε για το περιστατικό, αναφέρει η Telegraph. Σημειώνεται, ότι περίπου την ίδια περίοδο, το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε συσκευές παρακολούθησης στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ πιθανότατα βρισκόταν πίσω από την τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν κοντά στον Λευκό Οίκο και σε άλλες τοποθεσίες γύρω από την πρωτεύουσα.

Αν και δεν εργάστηκε ποτέ στη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είναι γνωστό ότι είχε στενή συνεργασία μαζί τους.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη υπηρεσία κατασκοπείας στον κόσμο μετά τη CIA, η Μοσάντ, επικεντρώνεται στη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό και σε μυστικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Τζόνσον, τότε υπουργός Εξωτερικών, περιγράφει πως αισθάνθηκε σαν «Willy Wonka» καθώς τον ξενάγησε στον χώρο εργασίας του, στην πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μοσάντ κατηγορείται ότι παρακολουθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ

Σημειώνεται ότι η Μοσάντ κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε συσκευές ακρόασης κοντά στον Λευκό Οίκο το 2018 για να υποκλέψει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τρεις πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Politico ότι το Ισραήλ είχε εντοπιστεί από το FBI ως ο ένοχος πίσω από την τοποθέτηση μιας σειράς μικροσκοπικών συσκευών στην Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι συσκευές, οι οποίες παρακολουθούσαν συνομιλίες κινητών τηλεφώνων, είχαν πιθανότατα ως στόχο να κατασκοπεύσουν τον τότε πρόεδρο.

Εκείνη την εποχή, εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι πρόκειται για «ανοησίες».

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι «δεν υπήρξε κανένας κατάσκοπος και καμία μυστική υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες», με τον Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί τις αναφορές, λέγοντας ότι είναι «δύσκολο να τις πιστέψει».