ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Στόχος των Χούθι τα ελληνόκτητα πλοία που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Πλοίο στα ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας (φωτογραφία αρχείου)

Mass Communication Specialist 3rd Class Riley Gasdia/U.S. Navy, via AP

Με συνεχή e-mail προειδοποιούν από τον περασμένο Μάιο τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων οι Χούθι, ασκώντας πιέσεις για να διακόψουν τυχόν συνεργασίες που έχουν συνάψει με το Ισραήλ. 

«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του σκάφους στη λίστα απαγόρευσης» αναφέρουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία, όπως μεταδίδει το Reuters, υπογράφονται από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) που εδρεύει στην Υεμένη.

Το email αυτό εστάλη στα τέλη Μαΐου σε πλοιοκτήτρια εταιρεία και προειδοποιούσε για «κυρώσεις» για ολόκληρο τον στόλο της εάν το πλοίο συνεχίσει «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας».

Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα όλο και πιο πιεστικά email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του κλάδου με άμεση γνώση των email και δύο με έμμεση γνώση.

Οι απειλές επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, απευθύνθηκαν σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα σκάφη που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.

«Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης», έγραφε ένα ξεχωριστό email που στάλθηκε τον Ιούνιο από έναν κυβερνητικό τομέα της Υεμένης.

«Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα σκάφη της εταιρείας σας... Με εκτίμηση, Ναυτικό της Υεμένης».

Τα ελληνόκτητα πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, αποτελούν σχεδόν το 30% των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις των Χούθι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd's List Intelligence που δεν διευκρίνισε εάν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.

Νέα φάση στην στρατιωτική εκστρατεία των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες», η οποία έχει βοηθήσει περισσότερα από 200 πλοία να πλεύσουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαίωσε την νέα τακτική των Χούθι σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με ναυτιλιακές εταιρείες στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που ήρθε σε γνώση του Reuters.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι η απόφαση των Χούθι να επεκτείνουν τις προειδοποιήσεις σε ολόκληρους στόλους σηματοδοτεί την έναρξη της «τέταρτης φάσης» της στρατιωτικής τους εκστρατείας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι «Ασπίδες» προέτρεψαν επίσης τους πλοιοκτήτες να απενεργοποιήσουν τους αναμεταδότες του Automatic Identification System (AIS), που δείχνουν τη θέση ενός σκάφους και λειτουργούν ως βοηθητικό εργαλείο ναυσιπλοΐας σε κοντινά πλοία.

Διαβεβαιώσεις στα πλοία που δεν έχουν σχέσεις με το Ισραήλ

«Διαβεβαιώνουμε ξανά τα πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με τον ισραηλινό εχθρό ότι είναι ασφαλή και έχουν ελευθερία (κίνησης) και (να) διατηρούν τις συσκευές AIS σε λειτουργία όλη την ώρα», σύμφωνα με ηχογράφηση. ενός μηνύματος των Χούτι που μεταδόθηκε σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα τον Σεπτέμβριο που κοινοποιήθηκε στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης