ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Δύο Σουηδοί έφηβοι κατηγορούνται για τις εκρήξεις στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη

Δανοί αστυνομικοί.

AP Photo

Δικαστήριο της Δανίας απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος δύο Σουηδών εφήβων για κατοχή πέντε χειροβομβίδων και πυροδότηση δύο από αυτών σε μια στέγη κοντά στην πρεσβεία της Σουηδίας στην Κοπεγχάγη, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο.

Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί χθες,Τετάρτη, όμως το κτήριο κοντά στην πρεσβεία υπέστη κάποιες ζημιές, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Οι δύο έφηβοι, ηλικίας 16 και 19 ετών συνελήφθησαν την Τετάρτη σε ένα τρένο στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης και ανακρίθηκαν σήμερα σε δικαστήριο της Κοπεγχάγης. Το δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Ένας τρίτος άνδρας, ηλικίας 19 ετών, προσήχθη σε άλλο σημείο στην πρωτεύουσα της Δανίας και αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανάκρισή του, ανέφερε η αστυνομία της Δανίας.

Η αστυνομία ανέφερε πως διεξάγει έρευνα για το αν η πρεσβεία ήταν ο στόχος των εκρήξεων.

Οι εκρήξεις στην Κοπεγχάγη σημειώθηκαν μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ, που μάχεται εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν έναν χρόνο, έστειλε στρατεύματα στον νότιο Λίβανο έπειτα από μήνες διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ. Το Ιράν εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη.

Φέτος, κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας ή κατοχή όπλων έχουν απαγγελθεί σε βάρος τουλάχιστον δέκα Σουηδών στη Δανία, οδηγώντας σε επικρίσεις για την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι σουηδικές αρχές έχουν πει στο παρελθόν πως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν πολλές σχεδιαζόμενες επιθέσεις που είχαν σχέση με ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τοπικά εγκληματικά δίκτυα, κατηγορία την οποία το Ιράν χαρακτηρίζει "αβάσιμη".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης