ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τον πρωθυπουργό της Γάζας και «δεξί χέρι» του Σινουάρ

Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τον πρωθυπουργό της Γάζας και «δεξί χέρι» του Σινουάρ

Μαχητές της Χαμάς

AP Photo/Mohammed Zaatari

Σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς και ο de facto πρωθυπουργός της Λωρίδας της Γάζας, Ράουι Μουστάχα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ανακοίνωσαν πως ο Μουστάχα έγινε στόχος επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις μήνες, μαζί με ακόμη δύο αξιωματούχους της Χαμάς, τον Σαμέχ αλ-Σιράι, που κατείχε το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς και τον Σάμι Οντέχ, που ήταν επικεφαλής του Γενικού Μηχανισμού Ασφαλείας.

Το χτύπημα, που πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη, είχε στόχο τους αξιωματούχους που, όπως, ισχυρίζεται ο στρατός κρύβονταν σε μια σήραγγα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα σε «ένα οχυρωμένο και εξοπλισμένο υπόγειο συγκρότημα» που «χρησιμοποιούσε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και επέτρεψε σε ανώτερα στελέχη να παραμείνουν μέσα σε αυτό για μεγάλες χρονικές περιόδους».

«Δεξί χέρι» του Σινουάρ

Ο IDF ισχυρίζεται ότι το στέλεχος της Χαμάς ήταν το «δεξί χέρι του ηγέτη της μαχητικής οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του».

Και οι δύο είχαν φυλακιστεί στο Ισραήλ και αργότερα δημιούργησαν μαζί τον γενικό μηχανισμό ασφάλειας της Χαμάς, σύμφωνα με το IDF. Βοήθησε στην ίδρυση της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassam (IQB).

Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1988 και ήταν μέλος της ομάδας Παλαιστινίων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν το 2011 με αντάλλαγμα τον Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit που κρατούσε η Χαμάς, την ώρα που στις ισραηλινές φυλακές Παλαιστίνιοι διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

«Ο Μουστάχα θεωρούνταν η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου διατήρησε τον πολιτικό έλεγχο του καθεστώτος της Χαμάς», λέει ο στρατός.

Ήταν επίσης «ένα από τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς και είχε άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της δύναμης της Χαμάς».

«Ο Μουστάχα συμμετείχε σε στρατιωτικές αποφάσεις ενώ παράλληλα ενεργούσε ως επικεφαλής της πολιτικής διακυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κρατούσε το χαρτοφυλάκιο υποθέσεων κρατουμένων. Παλαιότερα κατείχε επίσης το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο» προσθέτει.