ΚΟΣΜΟΣ

Τα ιρανικά οπλικά συστήματα και πώς μπορεί να αμυνθεί το Ισραήλ

Τα ιρανικά οπλικά συστήματα και πώς μπορεί να αμυνθεί το Ισραήλ

Αξιωματούχοι επιθεωρούν τμήμα ιρανικού πύραυλου, στις 2 Οκτωβρίου 2024.

AP Photo/Nasser Nasser

Το Ιράν εξαπέλυσε την περασμένη Τρίτη τη μεγαλύτερη επίθεσή του κατά το Ισραήλ, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 180 βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, αναχαιτίστηκαν από την αντιπυραυλική άμυνά τους.

Το CNN κατέγραψε τις βαλλιστικές πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν και τα αμυντικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές και άλλες δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών η Τεχεράνη διαθέτει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ διαφόρων βεληνεκών, με τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κένεθ Μακένζι να λέει στο Κογκρέσο το 2023 ότι το Ιράν διέθετε περισσότερους από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ειδικοί σε θέματα όπλων, υποστηρίζουν ότι το Ιράν, στην πρόσφατη επίθεσή του, χρησιμοποίησε παραλλαγές του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Shahab-3 που μπορεί να μεταφέρει κεφαλή 760 έως 1.200 κιλών καθώς και έναν νέο «υπερηχητικό» πύραυλο, τον Fattah-1.

Το Ισραήλ από την πλευρά του χρησιμοποιεί μια σειρά συστημάτων για να αποκλείσει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους βγάζουν από την ατμόσφαιρα έως πυραύλους κρουζ και ρουκέτες χαμηλής πτήσης, το γνωστό «Iron Dome» που αποτελεί την πρώτη γραμμή αεράμυνας του Ισραήλ.

Το επόμενο σκαλοπάτι στην κλίμακα της ισραηλινής πυραυλικής άμυνας είναι το David’s Sling, το οποίο προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας.

Τέλος το Ισραήλ διαθέτει τα συστήματα «Arrow 2» και «Arrow 3».

Το μεν πρώτο χρησιμοποιεί κεφαλές διασποράς για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill, δηλαδή απευθείας χτυπήματα για να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους πυραύλους στο διάστημα, προτού εισέλθουν στην ατμόσφαιρα.