ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός προτού δολοφονηθεί

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

(AP Photo/Vahid Salemi)

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 21 ημερών που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία λίγες μέρες προτού σκοτωθεί από το Ισραήλ στη μαζική επίθεση που εξαπέλυσε στη Βηρυτό.

«Ο Νασράλα συμφώνησε», είπε ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ που μεταδόθηκε την Τετάρτη.

«Συμφωνήσαμε απόλυτα. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός αλλά σε διαβούλευση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος (της Βουλής του Λιβάνου) κ. Ναμπι Μπέρι διαβουλεύτηκε με τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο κ. (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν) Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση που εξέδωσαν και οι δύο πρόεδροι (Μπάιντεν και Μακρόν)», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Χαμπίμπ είπε ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άμος Χοχστάιν επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός.

«Μας είπαν ότι ο κ. Νετανιάχου συμφώνησε σε αυτό και έτσι πήραμε και τη συμφωνία της Χεζμπολάχ σε αυτό και ξέρετε τι συνέβη από τότε», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, φέρεται να είπε την Κυριακή ότι το Ιράν απέφυγε να λάβει αντίποινα για την ισραηλινή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, λόγω των «εντελώς ψευδών» υποσχέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι επίκειται κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Το να δοθεί περισσότερος χρόνος σε τέτοιους εγκληματίες θα τους ενθαρρύνει να διαπράξουν ακόμη περισσότερες φρικαλεότητες», είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης