ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεσανατολικό δίκοπο μαχαίρι για τις αμερικανικές εκλογές

Το Μεσανατολικό δίκοπο μαχαίρι για τις αμερικανικές εκλογές

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βάνς και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τιμ Γουόλς

AP Photo/Matt Rourke

To ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων επισκιάστηκε από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα στο θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και του Γεν. Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή:

Η ιρανική επίθεση ήταν μια κίνηση μεγάλης κλιμάκωσης από το Ιράν, που έως τώρα μελετούσε τον τρόπο που θα απαντούσε στρατιωτικά στο Ισραήλ. Παράλληλα, το απαντητικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ έγινε μόλις 35 ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκαλώντας στον Λευκό Οίκο μεγάλη σύγχυση και ερωτηματικά για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ώστε να μην βλάψει την εκστρατεία της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ και νυν αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη απόκλιση στις στρατηγικές προτεραιότητες των δύο χωρών. Από την οπτική του Νετανιάχου, το Ισραήλ δίνει μια υπαρξιακή μάχη ενάντια σε περιφερειακές απειλές όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, χωρίς να είναι διατεθειμένο να κάνει συμβιβασμούς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την πρόκληση θανάτων αμάχων και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για την αποφυγή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα μπορούσε να περιλάβει το Ιράν και τους συμμάχους του και να εμπλέξει τις αμερικανικές δυνάμεις σε άλλη μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στην οποία στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να μπούν.

Αυξάνονται οι πιέσεις στις ΗΠΑ

Η πίεση αυξάνεται στις ΗΠΑ δημιουργώντας διπλωματική αμηχανία, ενώ στο πολιτικό πεδίο επηρεάζεται έντονα το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ των αμερικανο-ισραηλινών και των αραβο-αμερικανών βουλευτών.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει επανειλημμένα για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός, ειδικά στη Γάζα, αλλά ο Νετανιάχου έχει αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και ενεργεί ανεξάρτητα​, παίζοντας το τελευταίο χαρτί της πολιτικής του επιβίωσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, που διακρίνεται έως τώρα για τη φιλοϊσραηλινή του στάση, βρίσκεται σε δίλημμα μεταξύ της υποστήριξης της ασφάλειας του Ισραήλ και της διαχείρισης των ανθρωπιστικών συνεπειών των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ.

Οι προοδευτικές ομάδες και οι αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι ασκούν αυξανόμενη κριτική στην υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ, λόγω των θανάτων αμάχων από τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, απειλώντας με χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει επαρκώς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων​.

Οι εκλογικές συνέπειες της φιλοϊσραηλινής στάσης της Χάρις

Μια φιλοϊσραηλινή στάση από την Χάρις στο Μεσανατολικό θα μπορούσε να έχει εκλογικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε πολιτείες-κλειδιά με σημαντικούς πληθυσμούς αραβοαμερικανών, όπως το Μίσιγκαν. Η έλλειψη μιας πιο αυστηρής θέσης ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ θα μπορούσε να αποξενώσει αυτούς τους ψηφοφόρους, που είναι κρίσιμοι σε πολιτείες με αμφίρροπο αποτέλεσμα.
Από την άλλη, οποιαδήποτε απόφαση για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ θα μπορούσε να δυσαρεστήσει και να απομακρύνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και την εβραϊκή κοινότητα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες πολιτείες, που μπορεί να δουν αυτή την κίνηση ως προδοσία ενός σημαντικού στρατηγικού εταίρου.

Η ισορροπία μεταξύ των δύο διαφορετικών εκλογικών ομάδων αποτελεί μια δύσκολη αποστολή για την εκστρατεία κυρίως της Χάρις και τυχόν λάθη θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Χάρις υποστήριξη μεταξύ των μετριοπαθών και κεντρώων ψηφοφόρων.

Η Χάρις πάντως, έχει μιλήσει σταθερά με περισσότερη ενσυναίσθηση για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει αυτές τις διαιρέσεις.

Οι προσπάθειες της διακυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, έχουν αφήσει τις ΗΠΑ να φαίνονται εντελώς αδύναμες στην επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, με ευρύτερες συνέπειες για τη διπλωματική τους θέση και αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για άσκηση κριτικής στην εσωτερική πολιτική, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Μεγάλο το διακύβευμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η Χάρις βρίσκεται σε μια πολιτικά επισφαλή κατάσταση, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αποξενώσει σημαντικά τμήματα της βάσης των Δημοκρατικών και να επηρεάσει τον ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Το πώς θα διαχειριστεί η ίδια και η κυβέρνηση τη σύγκρουση το επόμενο διάστημα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εκλογές.