ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή γραμμή από το Ισραήλ - «'Οχι» από τις ΗΠΑ σε χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν

AP Photo/Susan Walsh

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις εντός Ισραήλ για τη φύση και την ένταση της απάντησης στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη (1/10) με το Τελ Αβίβ να δηλώνει ότι η απάντηση θα είναι σκληρή και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν να πληγούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σύσκεψη κορυφής με στελέχη ασφαλείας το μεσημέρι της Τετάρτης (2/10) όπου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Στη σύσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, της Μοσάντ Ντέβιντ Μπαρνέα, του ισραηλινού Στρατού Χέρι Χαλεβί και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Σε μία άλλη εξέλιξη το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά θα εργαστεί πρώτα για να συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική να εξαπολύσει το Ισραήλ ένα χτύπημα αντιποίνων σε τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σύμφωνα με το CNNi.

Μάλιστα δήλωσε ότι πιθανότατα θα μιλήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Νετανιάχου, «σχετικά σύντομα», μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τις αναγνώσεις του Λευκού Οίκου.

Αποκάλυψε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με τους Ισραηλινούς πώς θα μπορούσαν να απαντήσουν στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Στο παρασκήνιο Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσπαθούν κατ' ιδίαν να πείσουν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν όπως δήλωσαν στο CNNi δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά από τον Απρίλιο, όταν οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ είχαν τότε ωθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παροτρύνει το Ισραήλ να μην απαντήσει και να «πάρει τη νίκη».

Τότε το Ισραήλ απάντησε κατά του Ιράν, αλλά με περιορισμένο τρόπο, πλήττοντας ένα σύστημα αεράμυνας στο Ισφαχάν. Αλλά τώρα αναμένεται μια μεγαλύτερη ισραηλινή αντεπίθεση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ολόκληρο φάσμα στόχων, με την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Θα απαντήσουμε. Μπορούμε να εντοπίσουμε σημαντικούς στόχους και μπορούμε να τους χτυπήσουμε με ακρίβεια και δύναμη», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλεβί.

«Έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε και να χτυπήσουμε κάθε τοποθεσία στη Μέση Ανατολή και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν ακόμη καταλάβει αυτό, θα το καταλάβουν σύντομα».

Η Χαμάς πίσω από την αιματηρή επίθεση στη Γιάφα

Η Χαμάς ανέλαβε την Τετάρτη (2/10) την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα το βράδυ της Τρίτης (1/10), η οποία άφησε πίσω της επτά νεκρούς και άλλους 16 τραυματίες.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέφερε ότι οι δύο άνδρες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ο Μοχάμαντ Μέσεκ και ο Αχμέντ Χιμούνι από τη Χεβρώνα, είναι μέλη της οργάνωσης.

Έξι από τα επτά θύματα έχουν κατονομαστεί.

Ανάμεσά τους και ο 26χρονος Έλληνας, Ιωνάς Καρούσης. Ο 26χρονος σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Τελ Αβίβ και ήταν γιος του γνωστού καθηγητή νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Δημήτρη Καρούση.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά από την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους, αλλά η έναρξη από το Τελ Αβίβ την Τρίτη (1/10) μιας «περιορισμένης» και «τοπικής» χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο, οδήγησε σε μία νέα πραγματικότητα.

Ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι οι ενέργειές του στο Λίβανο δεν ισοδυναμούν με μεγάλη εισβολή, η κατάσταση φαίνεται να υποδηλώνει ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία του.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν την Τετάρτη (2/10) ότι στέλνουν μια επιπλέον μεραρχία - αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες - για να συμμετάσχει στον χερσαίο πόλεμο.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους συγκρούστηκαν στο νότιο Λίβανο με τον Ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι οκτώ στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη μάχη - οι πρώτες απώλειες της χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Ξεχωριστά, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι έπληξε με ρουκέτες έναν ισραηλινό στρατώνα κοντά στη Σομέρα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο αυξημένος ρυθμός επιθέσεων μικρής εμβέλειας υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ έχει επικεντρώσει τη δύναμη πυρός της στην απόκρουση μιας ισραηλινής επίθεσης στο έδαφος. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν τα σύνορα από τουλάχιστον τρία σημεία την Τετάρτη (2/10) και αργότερα αποσύρθηκαν, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό και μια πηγή των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι εναντίον της περιοχής Σάφεντ, 70 στόχευαν κοινότητες κοντά στη Χάιφα και 30 εκτοξεύτηκαν εναντίον οικισμών και κοινοτήτων πολύ κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Η αντιπυραυλική άμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες ρουκέτες, ενώ ορισμένες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Αναφέρθηκε ένας τραυματισμός στο δυτικό τμήμα της Γαλιλαίας.

Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο είναι να απωθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, προκειμένου να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης