ΚΟΣΜΟΣ

Το Νοέμβριο οι ακροάσεις της νέας Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν - Πότε θα αναλάβουν καθήκοντα

Το Νοέμβριο οι ακροάσεις της νέας Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν - Πότε θα αναλάβουν καθήκοντα

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα

AP Photo/Jean-Francois Badias

Οι ακροάσεις των Ευρωπαίων Επιτρόπων θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την Τετάρτη (2/10) υψηλόβαθμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διεξαγωγή των ακροάσεων τον Νοέμβριο σημαίνει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες της το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και η ημερομηνία έναρξης θα μπορούσε να καθυστερήσει για τον Ιανουάριο, εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει αρκετούς υποψηφίους και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρέπει να ορίσουν αντικαταστάτες.

Η άλλη επιλογή που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπως αναφέρει το Politico, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Κοινοβουλίου, ήταν να αρχίσουν οι ακροάσεις στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά η Διάσκεψη των Προέδρων, υπό την προεδρία της προέδρου του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, πήγε για τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η ίδια στο X.

Η μόνη παράταξη που πίεζε για ημερομηνία έναρξης στα μέσα Οκτωβρίου ήταν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), της επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, το ΕΛΚ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη, καθώς οι νομοθέτες ήθελαν να διασφαλίσουν ότι είχαν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τον υποψήφιο επίτροπο πριν από τις ακροάσεις.

Επίσης όλες οι ακροάσεις θα περιοριστούν σε τρεις ώρες η καθεμία, παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι των επιτρόπων είχαν συστήσει τέσσερις ωριαίες συνεδρίες ψηλάφησης για τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους.

Η ηγεσία του Κοινοβουλίου άλλαξε επίσης την κατανομή των Επιτρόπων που είχαν προταθεί.

Η τελική προθεσμία για τις επιτροπές να στείλουν γραπτές ερωτήσεις στους υποψηφίους είναι η 10η Οκτωβρίου, με τις απαντήσεις να αποστέλλονται έως τις 22 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι θα εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου πριν από τις 18 Οκτωβρίου για έλεγχο σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ οι επιτροπές πολιτικής θα εξετάσουν τους υποψήφιους επιτρόπους από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου.