ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Ζευγάρι απολύθηκε από την τράπεζα του μικρού κράτους επειδή αποφάσισε να... παντρευτεί

Βατικανό: Ζευγάρι απολύθηκε από την τράπεζα του μικρού κράτους επειδή αποφάσισε να... παντρευτεί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας άνδρας και μια γυναίκα απολύθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους στην τράπεζα του Βατικανού, επειδή παραβίασαν τον κανόνα απαγόρευσης του γάμου μεταξύ των υπαλλήλων.

Το νεαρό ζευγάρι, το οποίο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν «Ρωμαίο και Ιουλιέτα», παντρεύτηκε τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Guardian αφού η τράπεζα επέβαλε έναν κανόνα που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ υπαλλήλων με στόχο την αποτροπή του νεποτισμού.

Στους νεόνυμφους δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να παραιτηθεί ο ένας, ώστε ο άλλος να διατηρήσει τη δουλειά του.

Κανένας από τους δύο δεν ήταν πρόθυμος να το κάνει αυτό, και έτσι απολύθηκαν και οι δύο μετά την εκπνοή της προθεσμίας την Τρίτη (1/10).

H εξήγηση της τράπεζας

Η τράπεζα του Βατικανού ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (2/10) ότι κατέληξε στη «δύσκολη απόφαση» να τερματίσει τις συμβάσεις εργασίας τους επειδή «ο σχηματισμός ενός παντρεμένου ζευγαριού μεταξύ των υπαλλήλων είναι, στην πραγματικότητα, κατάφωρα αντίθετος με τους ισχύοντες κανονισμούς εντός του ιδρύματος».

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο πρωταρχικός στόχος της απαγόρευσης του γάμου ήταν να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατηγοριών για νεποτισμό και «να αποφευχθεί η πιθανή εμφάνιση καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων στις λειτουργίες του ινστιτούτου, προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα και η εξυπηρέτηση των πελατών του».

«Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με βαθιά λύπη, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη διατήρησης της διαφάνειας και της αμεροληψίας στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην αμφισβήτηση του δικαιώματος δύο ανθρώπων να ενωθούν με γάμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η τράπεζα του Βατικανού, η οποία πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας καθαρίζοντας τη φήμη της μετά από μια αναδιοργάνωση που πυροδοτήθηκε από διάφορα σκάνδαλα, ανακοίνωσε τον κανόνα τον Απρίλιο.

Ο κανόνας, ο οποίος απαγορεύει επίσης στο προσωπικό να παντρεύεται κάποιον που απασχολείται σε άλλο ίδρυμα του Βατικανού, δημοσιοποιήθηκε μόνο αφού δυσαρεστημένοι υπάλληλοι μοιράστηκαν λεπτομέρειες με τον ιταλικό Τύπο.

Η τράπεζα του Βατικανού διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ, αλλά απασχολεί μόνο 100 άτομα σε μία τοποθεσία.

Το ζευγάρι ζήτησε την παρέμβαση του Πάπα

Οι νεόνυμφοι προσέφυγαν τον περασμένο μήνα στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ενέκρινε τον κανόνα, καταγγέλλοντας την «άδικη» κατάσταση σε μια μακροσκελή επιστολή, σύμφωνα με την Il Messaggero. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να προσφύγει στο δικαστήριο του Βατικανού.

Η ADLV, η ένωση λαϊκών εργαζομένων του Βατικανού, είχε παρέμβει υπέρ του ζευγαριού, υποστηρίζοντας ότι «η γέννηση μιας νέας οικογένειας δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από γραφειοκρατικούς κανονισμούς».

Δεν είναι η πρώτη εργατική διαμάχη που εμπλέκει την Αγία Έδρα. Τον Μάιο, δεκάδες εργαζόμενοι στα Μουσεία του Βατικανού ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου νομική διαμάχη για τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Απέστειλαν αίτηση στη Διοίκηση του Βατικανού υποστηρίζοντας ότι οι εργασιακοί κανόνες του κράτους «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία κάθε εργαζομένου», συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών που πληρώνονται με χαμηλότερα ποσοστά και των ανεπαρκών διατάξεων για την υγεία και την ασφάλεια.