ΚΟΣΜΟΣ

Τα νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και η προειδοποίηση Χαμενεΐ για τη δολοφονία Νασράλα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμες πηγές από το περιβάλλον του ανώτατου Ιρανού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Σιγιέντ Χασάν Νασράλα, είχε λάβει προειδοποίηση μερικές ημέρες πριν σκοτωθεί από την ισραηλινή επίθεση να φύγει από τον Λίβανο για την Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, καθώς η ισραηλινή ηγεσία έχει σκοπό να δώσει «σκληρή απάντηση» στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που δέχθηκε από το Ιράν. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα μέσω του ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ταξίαρχο Αμπάς Νιλφορουσάν - οποίος βρισκόταν σε καταφύγιο μαζί του και επίσης σκοτώθηκε - να παρακαλέσει τον Νασράλα να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των Μυστικών Υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε τη δολοφονία του.

Ως αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο Χαμενεΐ - ο οποίος παρέμεινε σε ασφαλή τοποθεσία στο εσωτερικό του Ιράν - διέταξε προσωπικά να εκτοξευθεί την Τρίτη ένα μπαράζ εκατοντάδων πυραύλων κατά του Ισραήλ. Επιπλέον, τα αντίποινα αφορούσαν και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, ευθύνη την οποία δεν ανέλαβε ποτέ το Ισραήλ.

Σενάρια αναδιάταξης στη Μέση Ανατολή

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή δημιουργεί, μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το Ιράν έχει χάσει μέρος της αμυντικής του δύναμης, συν το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι πλέον «ακέφαλη» μετά τη δολοφονία Νασράλα.

Το Ισραήλ εμφανίζεται να μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα φέρεται να έχει σχετικές συνομιλίες και με τις ΗΠΑ- να στοχοθετήσει εγκαταστάσεις εντός του Ιράν που σχετίζονται με την παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με το CNNi.

Παράλληλα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να στοχεύσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, άλλα σενάρια κάνουν λόγο για στόχευση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Επίσης, αναλυτές κάνουν λόγο για στοχευμένες δολοφονίες, ενώ μια ακόμη πιθανή ενέργεια είναι η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν.

Αντίστοιχα, ενδεικτικές του πολιτικού κλίματος στο Ισραήλ είναι και οι δηλώσεις του Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος σχολιάζοντας τη χθεσινή ιρανική επίθεση υποστήριξε ότι εμφανίζεται «η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 50 ετών να αλλάξει η Μέση Ανατολή».

Οι εν λόγω διαρροές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Τεχεράνη όπου πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν βενζίνη για τα αυτοκίνητά τους και γενικότερα καύσιμα. Αντίστοιχα, η ανησυχία αυτή αντανακλάται και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ήδη είχε εκτοξευθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης