ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανοί και Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου υπέστησαν βασανιστήρια σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Ανταλλαγή κρατουμένων σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο Κίεβο έχει καταγράψει με στοιχεία ότι υπέστησαν βασανιστήρια και έτυχαν κακομεταχείρισης τόσο Ουκρανοί όσο και Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη (1/10).

Ωστόσο, η Ντανιέλ Μπελ, επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες ανέφεραν ότι είχαν κακή μεταχείριση καθόλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, ενώ οι Ρώσοι ανέφεραν ότι έπαψαν να υφίστανται κακομεταχείριση μόλις έφτασαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το γραφείο του ΟΗΕ πήρε συνεντεύξεις από αρκετές εκατοντάδες κρατούμενους και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου είχαν υποστεί «εκτεταμένα και συστηματικά βασανιστήρια» τόσο κατά τη σύλληψή τους όσο και σε πολλά ανακριτικά κέντρα και φυλακές στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και την Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι υπέστησαν εικονικές εκτελέσεις, επιθέσεις από σκυλιά και σεξουαλική βία, ότι δεν είχαν ιατρική περίθαλψη και υποσιτίζονταν. Τουλάχιστον 10 Ουκρανοί έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της υποβολής τους σε αυτές τις συνθήκες, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Παρά τα συνεχή αιτήματα, η Ρωσία δεν επιτρέπει επισκέψεις και πρόσβαση στους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου και ο ΟΗΕ μπόρεσε να μιλήσει μαζί τους μόνο μετά την απελευθέρωσή τους.

Η ομάδα του ΟΗΕ είχε απεριόριστη πρόσβαση στους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν στην Ουκρανία. Αυτοί ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη σύλληψη ή την αρχική μεταφορά τους. Ωστόσο, η μεταχείρισή τους στα κέντρα κράτησης ήταν σωστή και οι εγκαταστάσεις πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα, δήλωσε η Μπελ.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι κάθε κατάχρηση θα καταδικαστεί και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης