ΚΟΣΜΟΣ

DW: Το μάθημα της Αυστρίας - Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος για τη νίκη των ακροδεξιών

Ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας, χαιρετά τους υποστηρικτές του

AP Photo/Andreea Alexandru

Σς άρθρο της η Deutsche Welle αναδεικνύει τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τη νίκη των ακροδεξιών Ελευθέρων στην Αυστρία και τη σημασία της για τη Γερμανία αλλά και τα σχόλια για την AfD μετά τα έκτροπα στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση, ειδικά για όλους εκείνους που ελπίζουν ότι μια συμμετοχή της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε μια κυβέρνηση θα μπορούσε να την συγκρατήσει αλλά και να φέρει πιο κοντά στην αστική δημοκρατία. Πάντως αυτό που επαληθεύεται εκ νέου στη Αυστρία, όπως έχει γίνει εμφανές και σε άλλες χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ είναι το εξής: τα σκάνδαλα, οι αποτυχίες και η κακή συμπεριφορά δεν βλάπτουν προς το παρόν τους λαϊκιστές» αναφέρει σε σχόλιό του το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND.

Kαι συνεχίζει: «Η επιτυχία του FPÖ είναι σαν παράδειγμα που έχει βγει από σχολικό εγχειρίδιο: μόλις πριν από πέντε χρόνια οι δεξιοί λαϊκιστές προκάλεσαν κυβερνητική κρίση, όταν βίντεο έδειχνε πώς ο τότε επικεφαλής τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα μπορούσε να είχε πουλήσει τη μισή Αυστρία σε Ρώσους ολιγάρχες για να χειραγωγήσουν υπέρ του το δημοσιογραφικό τοπίο της χώρας. Αυτό το γεγονός θα προκαλούσε την παρακμή ενός κόμματος σε μια υγιή δημοκρατία. Όμως στην Αυστρία αρκούσε, όχι μόνο για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά και για μια κυβερνητική αλλαγή που το έφερε στην εξουσία (…)

To γεγονός ότι και η AfD στη Γερμανία συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, δεν φαίνεται μόνο στη Θουριγγία (…) Το ότι η συμπρόεδρός της, Aλίς Βάιντελ, θα γίνει υποψηφία καγκελάριος είναι η ανταμοιβή της AfD για τη συνεχιζόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση (…) Την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή AfD ακόμη και χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση: κατάληψη της εναρκτήριας συνόδου του τοπικού κοινοβουλίου στη Θουριγγία και καταχρηστική συμπεριφορά του γηραιότερου βουλευτή της AfD που προήδρευσε με αυτοπεποίθηση και προκάλεσε την παρέμβαση συνταγματικών δικαστών. Είναι ό,τι ακριβώς έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία και το PiS (Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης) στην Πολωνία: υποταγή των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου στην διασφάλιση της εξουσίας τους».

Ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας ποζάρει με υποστηρικτές, στη Βιέννη της Αυστρίας, μετά το κλείσιμο των κάλπες στις εθνικές εκλογές της χώρας

AP Photo/Heinz-Peter Bader

To αυστριακό πολιτικό πείραμα

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Στην Αυστρία είναι εδώ και καιρό πικρή αλήθεια, αυτό που έρχεται και στη Γερμανία, ειδικά μετά τις πρόσφατες εκλογές στην ανατολική Γερμανία. Όπως και στα 'νέα' κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, έτσι και στην Αυστρία, ο πολιτικός τόνος ήταν πάντα διαφορετικός. Στην αν. Γερμανία δεν απέκτησαν μεταπολεμικά οι άνθρωποι τα ίδια ταμπού, με εκείνα που απέκτησαν οι πολίτες στη μεταπολεμική δυτική Γερμανία (…)

Το αυστριακό πολιτικό πείραμα πρέπει να παρακολουθεί κανείς στη Γερμανία με ενδιαφέρον: εάν ένα κόμμα μπορεί να αποριζοσπαστικοποιηθεί, τότε μπορεί να του δοθεί η επιλογή συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι απομακρύνει τους εξτρεμιστές από την ηγεσία του. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος παραμένει ανοιχτό.

H Augsburger Allgemeine κάνει μια αναδρομή στο αυστριακό παρελθόν και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ένα είναι ξεκάθαρο: όπως συχνά συμβαίνει στην Αυστρία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την Κυριακή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μετά το 1945, ένα εν μέρει εξτρεμιστικό κόμμα, το αδελφό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, κέρδισε στις εθνικές εκλογές. Ένα κόμμα που απαιτεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα την προσωρινή αναστολή του Συντάγματος εάν χρειαστεί και που διατείνεται ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θα μπορούσε να ανατραπεί με δημοψήφισμα (…)

Τίποτα από αυτά δεν έκανε κακό στο κόμμα των Ελευθέρων του Χέμπερτ Κικλ. Κανείς στην Αυστρία δεν θα μπορέσει να αγνοήσει αυτή τη διάθεση, την ιστορική νίκη της ακροδεξιάς. Το FPÖ στην πρώτη θέση θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, τις θέσεις των κομμάτων, το ποιος θα ηγηθεί αλλά και την απάντηση στο ερώτημα: ποιος θα κυβερνήσει στο μέλλον την Αυστρία».

Στη Θουριγγία μίλησαν οι δικαστές

Τα έκτροπα κατά την εναρκτήρια σύνοδο στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας, με πρώτη σε έδρες κοινοβουλευτική δύναμη την ΑfD, τα οποία κατέληξαν στη συνταγματική δικαιοσύνη σχολιάζει επίσης ο γερμανικός Τύπος.

Μετά την παρέμβαση των δικαστών και τη σύγκληση τελικά νέας συνεδρίασης, όπου εξελέγη νέο προεδρείο το Σάββατο, παρά τη προσπάθεια της AfD να μπλοκάρει τη διαδικασία, το δίκτο MDR της ανατολικής Γερμανίας σχολιάζει:

«Μετά από μια χαοτική συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου και μια παρέμβαση από τους συνταγματικούς δικαστές της Θουριγγίας, τα πράγματα έγιναν γρήγορα: στη δεύτερη προσπάθεια, το κοινοβούλιο της Θουριγγίας κατάφερε τελικά να συγκροτηθεί σε σώμα με ένα σχεδόν πλήρες προεδρείο το Σάββατο – και με έναν νέο πρόεδρο που υποσχέθηκε ότι θα είναι υπερκομματικός (…)

Tα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Γερμανία λειτουργούν. Τα παιχνίδια της AfD, τα οποία τελικά στοχεύουν στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος τους, έληξαν σύμφωνα υπέρ του κράτους δικαίου. Δηλαδή με την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατέδειξε πάντως και σε πολλούς ψηφοφόρους του AfD το εξής: ότι αυτό το κόμμα είναι αντιδημοκρατικό. Και ότι υπέκυψε στο κράτος δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης