ΚΟΣΜΟΣ

Η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά βάζει τα θεμέλια για την υγιή ανάπτυξή τους

Pixabay

Σημαντικότατα δια βίου οφέλη που αφορούν την υγιή σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη αλλά και του εγκεφάλου των παιδιών όταν αυτά είναι στην βρεφική και παιδική ηλικία, προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Σε επικαιροποιημένη δήλωση πολιτικής, που μάλιστα αποτελεί την πρώτη επικαιροποίηση των συστάσεών της από το 2014, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι ως θετική γονεϊκή πρακτική η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.

Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση εμπειρογνωμόνων που εξετάζει τα στοιχεία για την ανάγνωση των γονέων στα παιδιά τους ως μέσο για την ενίσχυση των σχέσεών τους, τη διέγερση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και τη δημιουργία πρώιμων δεσμών.

«Ως παιδίατρος και γονέας, προτείνω να κάνετε τα βιβλία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να τα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα και γενικά να τα ενσωματώσετε στη ζωή με ένα μικρό παιδί. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς που σας κρατούν μαζί και θα χτίσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Πέρι Κλας.

Η ίδια προσθέτει ότι «τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους παιδίατρους να ενθαρρύνουν την ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά από τη γέννηση και να συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι το νηπιαγωγείο, ακόμα και σε περίπτωση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας εφόσον είναι δυνατόν. Επίσης, να υπογραμμίσουν τη σημασία της περιορισμένης χρήσης οθονών στην πρώιμη παιδική ηλικία και της έμφασης στα έντυπα βιβλία, καθώς τα ψηφιακά βιβλία δεν προωθούν ισοδύναμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Επιπλέον, να υπογραμμίσουν την αξία των βιβλίων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, χαρακτήρες και θέματα για όλα τα παιδιά και να υποστηρίξουν τη χρήση αυτών των βιβλίων για τη δημιουργία συζητήσεων σχετικά με την ένταξη και την ισότητα.

Η δήλωση πολιτικής παρουσιάστηκε στο ετήσιο εθνικό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Ορλάντο της Φλόριντα και θα δημοσιευθεί μαζί με την τεχνική έκθεση στο τεύχος Δεκεμβρίου 2024 του περιοδικού «Pediatrics».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης