ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα φάση ο πόλεμος: Τα χτυπήματα στην Υεμένη και η σημασία της επίθεσης στην «καρδιά» της Βηρυτού

AP Photo/Hassan Ammar

Αποφασισμένο να εξαλείψει όλες τις απειλές είναι το Ισραήλ, ανοίγοντας νέα μέτωπα, την ώρα που η αγωνία για το αν θα υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή κορυφώνεται και ο Λίβανος ετοιμάζεται για την κηδεία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό.

Τα πλήγματα των Ισραηλινών συνεχίζουν στοχεύουν ηγετικά στελέχη τόσο της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων.

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι ο ηγέτης της στο Λίβανο, Φατέχ Σερίφ Αμπού ελ-Αμίν, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια της χώρας μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας του.

Νωρίτερα το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που ανήκει στην αριστερά, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Το χτύπημα με drone στο κέντρο της Βηρυτού για πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών δείχνει ότι καμία περιοχή της λιβανικής πρωτεύουσας δεν είναι ασφαλής, καθώς μέχρι τώρα τα πλήγματα περιορίζονταν στα προάστια. Η διασταύρωση Κόλα, κοντά στην οποία έγινε η επίθεση είναι σημείο αναφοράς της πόλης όπου σταθμεύουν ταξί και λεωφορεία και καθημερινά διέρχεται κόσμος. Με αυτό το χτύπημα το Ισραήλ έδειξε ότι δεν διστάζει ακόμη να χτυπήσει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να υπάρξουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας έγινε ενώ υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 359 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη χώρα την Κυριακή (29/9).

Περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί και 6.000 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε, χωρίς να αναφέρει πόσοι ήταν άμαχοι. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι - το ένα πέμπτο του πληθυσμού - έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την επίθεση κατά του Λιβάνου και λέει ότι θέλει να καταστήσει και πάλι ασφαλείς τις βόρειες περιοχές του για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Στο στόχαστρο και οι Χούθι

Υπενθυμίζεται ότι το Τεβ Αβίβ εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, πυροδοτώντας τους φόβους για διολίσθηση προς μια καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση σε πολλαπλά μέτωπα.

Για πολλούς η επίθεση κατά των Χούθι σε απόσταση 2000 χιλιομέτρων από το Ισραήλ την ώρα που οι πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν βρίσκονται σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από το Ισραήλ δείχνει τη στρατιωτική υπεροχή του Τελ Αβίβ.

Στην επίθεση κατά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη και φαίνεται ότι είχαν ως στόχο εγκαταστάσεις καυσίμων, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αποβάθρες στα λιμάνια Ρας Ισά και Χοντέιντα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στη σχεδόν ετήσιας διάρκειας κρίση στην περιοχή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή στόχευε τους Χούθι, οι οποίοι πλήττουν επί μήνες ισραηλινούς στόχους σε ένδειξη, όπως λένε, αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι Χούθι έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Σάββατο (28/9), η οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του κύριου διεθνούς αεροδρομίου του Ισραήλ, όταν έφτανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την κηδεία Νασράλα

Στο Λίβανο εντατικές είναι οι επικοινωνίες και οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο με το Ιράκ και το Ιράν για την κηδεία του Νασράλα.

Μια επιμνημόσυνη προσευχή θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Ιράν. Στη συνέχεια, η σορός θα μεταφερθεί με προεδρικό αεροπλάνο στην Καρμπάλα, όπου θα αναπαυθεί στον ιερό βωμό δίπλα στον παππού του, Ιμάμ Χουσεΐν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι το επίσημο πένθος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν επίσης την ημέρα της κηδείας του Νασράλα, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης