ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόβα» χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ στον Λίβανο με μικρής έκτασης χτυπήματα στα βόρεια σύνορα

«Πρόβα» χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ στον Λίβανο με μικρής έκτασης χτυπήματα στα βόρεια σύνορα

Ισραηλινοί στρατιώτες σε αναμονή της εντολής για το χερσαίο χτύπημα στον Λίβανο

AP Photo/Leo Correa

Ζώνη ασφαλείας τριών χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές δυνάμεις με τις πρώτες καταδρομικές επιθέσεις στα σύνορα να συνοδεύονται με μικρής έκτασης χτυπήματα. Οι κινήσεις σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αποτελούν «πρόβα» της χερσαίας επίθεσης που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ABC News ανέφερε ότι ήδη διεξάγονται χερσαίες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και ότι η όποια χερσαία επιχείρηση γίνει, είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, με στόχο να επιτραπεί σε περίπου 60.000 Ισραηλινούς που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τα πυραυλικά πλήγματα της Χεζμπολάχ να επιστρέψουν.

Αυξάνονται οι δυνάμεις του IDF στα σύνορα

Τις τελευταίες ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, προετοιμάζοντας την εισβολή, καθώς προετοιμάζονται για την «απάντηση» της Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ώρες, σειρά συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγεται «μια αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με την «επέκταση των δραστηριοτήτων των IDF (Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ) στη βόρεια».

Ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα εικονίστηκαν αργότερα κοντά στα σύνορα, σημάδι ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Πιέσεις στον Νετανιάχου για τη χερσαία επίθεση

Ρόλο στη διαφαινόμενη κλιμάκωση με τη χερσαία επίθεση, πιθανότατα έχει παίξει και η νέα προσθήκη στην κυβέρνηση, του βουλευτή της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γκίντεον Σάαρ. Ο τελευταίος που θεωρείται λάτρης των καταδρομικών επιχειρήσεων, πίεζε το βράδυ της Κυριακής (29/9) για να δοθεί το «πράσινο φως» στον IDF.

Ο Σάαρ υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές του Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια και όπως ανακοινώθηκε αναλαμβάνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και θα εξασφαλίσει επίσης μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός N12. Συγκεκριμένα, η διεύρυνση της κυβέρνησης αναμένεται ότι πολιτικά θα ενισχύσει τον Νετανιάχου, καθώς έτσι θα εξαρτάται λιγότερο από άλλα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού που μέχρι τώρα ήταν αρνητικά στην κλιμάκωση.

Μάλιστα, αρκετοί ηγέτες κομμάτων της ισραηλινής αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να διατάξει χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, προσχωρώντας στο κάλεσμα άλλων υπουργών και ηγετών κομμάτων συνασπισμού μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ την Παρασκευή.

Συνέχεια στους φονικούς βομβαρδισμούς

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε περίπου 120 πλήγματα «ευρείας κλίμακας» με στόχο «μέλη της Χεζμπολάχ» σήμερα.

«Από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 47 τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι συνοικίες της πόλης Μπααλμπέκ, της κυριότερης πόλης στην Μπεκάα, και τα χωριά στα ανατολικά της μπήκαν στο στόχαστρο 15 αεροπορικών βομβαρδισμών σήμερα. Στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση στο Τζουμπ Τζενίν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου. Το ANI ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο σε αυτήν τη ζώνη. Νωρίτερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα προπύργια της Χεζμπολάχ τις δύο τελευταίες ημέρες.