ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Έβγαλαν σε δημοπρασία 14χρονη νύφη - Οι «προσφορές» πρόκληση των επίδοξων μνηστήρων

Νότιο Σουδάν: Έβγαλαν σε δημοπρασία 14χρονη νύφη - Οι «προσφορές» πρόκληση των επίδοξων μνηστήρων

Ανήλικη νύφη στο Σουδάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Jerome Delay-file

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην κοινωνία στο νότιο Σουδάν ένας γάμος

Ο λόγος ότι στη θέση της νύφης είναι μια 14χρονη από τη φυλή Ντίνκα.

Επί μήνες, δύο άνδρες από το Νότιο Σουδάν ηλικίας 40 ετών, όπως αναφέρει ο Guardian οι οποίοι διεκδικούσαν προσφέροντας χρήματα να παντρευτούν την Ατιάκ Νταού Ριάκ, ένα κορίτσι που η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών.

Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι είναι 19 ετών και ότι συναίνεσε στον γάμο, παρά το γεγονός ότι ήταν στην 8η τάξη του δημοτικού σχολείου, το οποίο τα παιδιά συνήθως ξεκινούν στα 13 τους, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τον γάμο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η μητέρα της, η οποία τώρα κρύβεται για την ασφάλειά της καθώς αντιτίθεται στον γάμο, λέει ότι έχει αποδείξεις ότι η κόρη της είναι 14 ετών.

Η ίδια αποκαλύπτει ότι την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση για το γάμο ότι «προσπάθησε να αυτοκτονήσει».

Όπως αναφέρει η μητέρα το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητα της νεαρής κοπέλας καταστράφηκαν από άλλα μέλη της οικογένειας για να εκδοθεί νέο με ψεύτικη ημερομηνία γέννησης, κατά την απουσία μου.

Η υπόθεση θα μπορούσε να παραμείνει μια διαμάχη μεταξύ μελών της οικογένειας, αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις συγκεντρώσεις δεν είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και δεν είχαν κοινοποιηθεί ευρέως.

Μετά το τελετουργικό μέρος του γάμου τον Ιούνιο, όταν δόθηκε ως σύζυγος στον Τσολ Μαρόλ Ντεγκ, έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, 120 εκατομμυρίων λιρών Νοτίου Σουδάν ήτοι 39.000 δολλάρια σε μετρητά και ενός οικοπέδου, χαρακτηρίστηκε «η πιο ακριβή νύφη στο Νότιο Σουδάν» σε βίντεο στο TikTok που συγκέντρωσαν χιλιάδες likes.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτόν τον γάμο», δήλωσε τότε ο πατέρας της.

Ξαδελφός της που ταξίδεψε από τον Καναδά για την τελετή υπεραμύνθηκε του γάμου. «Είμαστε μια μορφωμένη οικογένεια - δεν μπορούμε να αναγκάσουμε ένα κορίτσι να παντρευτεί», είπε, δηλώνοντας την προσήλωσή του στις παραδόσεις των Ντίνκα. «Αυτός ο γάμος είναι μοναδικός, επειδή τέτοιοι διαγωνισμοί σπάνια συμβαίνουν στη σύγχρονη κοινωνία μας. Είμαστε περήφανοι γι' αυτόν, επειδή μας θυμίζει ποιοι είμαστε».


Ο νόμος του 2008 για τα παιδιά στο Νότιο Σουδάν απαγορεύει τους πρόωρους και αναγκαστικούς γάμους, αλλά σύμφωνα με τη Unicef, οι γάμοι παιδιών «εξακολουθούν να αποτελούν κοινή πρακτική» και «πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 52% των κοριτσιών στο Νότιο Σουδάν παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, ενώ ορισμένα κορίτσια παντρεύονται από 12 ετών».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται στην παιδική ηλικία κάθε χρόνο, σύμφωνα με άλλη έκθεση της Unicef. Σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, πάνω από το ένα τρίτο των νεαρών γυναικών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών.