ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ – Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον Λίβανο δηλώνει ο Γκαλάντ

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ – Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον Λίβανο δηλώνει ο Γκαλάντ

Το σύστημα «σιδερένιος Θόλος» σε δράση πάνω απο το χωριό Σαφέντ στο βόρειο Ισράήλ

AP Photo/Baz Ratner

Η ισραηλινή κυβέρνηση λαμβάνει περεταίρω μέτρα ασφαλείας στην χώρα, μετά την επισημοποίηση του θανάτου του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε βομβαρδισμό στην Βηρυτό.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κυμαίνονται από την απαγόρευση συγκεντρώσεων, μέχρι και την επιστράτευση εφεδρικών μονάδων του στρατού. Την ίδια ώρα, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, δηλώνει ότι «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον λαό του Λιβάνου».

Απαγορεύσεις διαδηλώσεων και επιστράτευση

Η διοίκηση εσωτερικού μετώπου του ισραηλινού στρατού (σ.σ. η Πολιτική Άμυνα) ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για το κεντρικό Ισραήλ, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο εδώ και μήνες για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστρατεύει τρία τάγματα εφέδρων για να ενισχύσει την άμυνα της κεντρικής διοίκησής του, στις επιχειρησιακές περιοχές της οποίας περιλαμβάνεται η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει περιόδου εβραϊκών εορτών, κατά τις οποίες συχνά κλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου η σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές αναζωπυρώθηκε στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, οι IDF (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατός) καλεί τρία τάγματα εφεδρείας για επιχειρησιακές δραστηριότητες και για να ενισχύσουν την άμυνα στην Κεντρική Διοίκηση], αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω.

Για τον στρατό, η «εξόντωση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ «κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως «η εξόντωση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, κάνει τον κόσμο «πιο ασφαλή» και επέμεινε στο ότι συνεχίζει να εξοντώνει άλλους ηγέτες του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο Νασράλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των εποχών του κράτους του Ισραήλ (...) Η εξόντωσή του κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη του πλήγματος που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Χαγκαρί δήλωσε επίσης πως το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα ήταν ένας νόμιμος στρατιωτικός στόχος.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απευθύνθηκε στον λαό του Λιβάνου λέγοντας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον σας. Είναι καιρός για αλλαγή».

«Στους εχθρούς μας, λέω: Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι», πρόσθεσε.