ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα νεκροί σε νέο ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο - Κανένα «φως» για εκεχειρία

Εννέα νεκροί σε νέο ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο - Κανένα «φως» για εκεχειρία

Εικόνες καταστροφής στο Λίβανο

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/STRINGER

Μεγαλώνει κάθε ώρα που περνά ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που σκοτώνονται από τα ισραηλινά πυρά στο Λίβανο, καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία ακόμη εννέα άτομα από την ίδια οικογένεια, εκ των οποίων μάλιστα τα τέσσερα είναι παιδιά σκοτώθηκαν σε επιδρομή του IDF που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/9) στην πόλη Σεμπάα. 

Και παρά τη διεθνή κατακραυγή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το σφυροκόπημα θα συνεχιστεί «μέχρι τη νίκη» απέναντι στη Χεζμπολάχ, με τους άμαχους που χάνουν τη ζωή τους να μετατρέπονται σε παράπλευρες απώλειες.

Πιστές, λοιπόν, στη στρατηγική του Νετανιάχου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν αδιάκοπα τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τα χθεσινά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153. Οι «επιδρομές του ισραηλινού εχθρού» προκάλεσαν τον θάνατο 40 ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, άλλων 25 στην περιοχή Μπααλμπέκ-Χερμέλ, 23 στην Μπεκάα και 4 στην περιοχή του Όρους του Λιβάνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Lebanon Israel, libanos

Επιχείρηση εντοπισμού επιζώντων σε κτήριο που δέχθηκε επίθεση από τον ισραηλινό στρατό στο Λόβανο

AP Photo/Hassan Ammar

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Ενώ η ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανο μεγαλώνει και το Ισραήλ φαίνεται να δημιουργεί τις συνθήκες για γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται για να αποδεχθεί το Ισραήλ την πρόταση της κατάπαυσης πυρός για 21 ημέρες που κατέθεσαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Γαλλία και υποστηρίζεται από την ΕΕ και αραβικά κράτη.

«Καλώ το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν τη βία, να απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου. Πρέπει να έχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δοθεί περιθώριο για διπλωματική διευθέτηση» σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν «λάθος» ο Νετανιάχου να «απορρίψει» την πρόταση. Πιέσεις, όμως, που φαίνεται να μένουν στις εκκλήσεις.

Εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Λίβανο οι πολίτες

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

LEBANON ISRAEL, libanos, ektopismenoi

Εκτοπίζονται οι Λιβανέζοι

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/WAEL HAMZEH

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το al jazeera, εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει και χερσαία εισβολή στο Λίβανο, οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να απομακρύνουν 11.000 πολίτες τους που εδρεύουν εκεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Μια χερσαία εισβολή θα οδηγήσει σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Εντουάρντο ντε Βέγκα, προσθέτοντας ότι χιλιάδες θα εκκενωθούν δια θαλάσσης.

Πάνω από 220 πλήγματα

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 220 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ κατά τις επιδρομές του τελευταίου 24ώρου στον Λίβανο, ανακοίνωσαν απόψε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αποθήκες όπλων και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ομοβροντία ρουκετών της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ από την άλλη, απάντησε με ομοβροντία ρουκετών στην Τιβεριάδα, όπου βρίσκεται στην κάτω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα στα άγρια πλήγματα του Ισραήλ.

Οι σειρήνες ήχησαν κυρίως στην κάτω Γαλιλαία όταν τέσσερα drones εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο στην επαρχία Ρος Χανίκα, στα σύνορα με τον Λίβανο, τα οποία όμως καταρρίφθηκαν, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν και πολλές ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.