ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κενό» οι εκκλήσεις για εκεχειρία - «Μέχρι τη νίκη» ορκίζεται να συνεχίσει ο Νετανιάχου

Στο «κενό» οι εκκλήσεις για εκεχειρία - «Μέχρι τη νίκη» ορκίζεται να συνεχίσει ο Νετανιάχου

Συντρίμμια μετά από βομβαρδισμούς στο Λίβανο

AP Photo/Mohammed Zaatari

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποδεχθεί το Ισραήλ την πρόταση της κατάπαυσης πυρός για 21 ημέρες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ασκούν πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο πόλεμος φουντώνει.

«Καλώ το Ισραήλ και τη ΧεζμπολάΧ να σταματήσουν τη βία, να απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου. Πρέπει να έχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δοθεί περιθώριο για διπλωματική διευθέτηση» τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

«Λάθος να απορρίψει την πρόταση ο Νετανιάχου»

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν «λάθος» ο Νετανιάχου να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για την περιφερειακή κλιμάκωση.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

Η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του» τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους» συμπλήρωσε, «οπότε θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς».

«Είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως» πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, προειδοποιώντας για «φρικτές εικόνες».

«Δεν σταματά ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ μέχρι τη νίκη»

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμηνύει πως πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ πριν από «τη νίκη» απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι ανελέητοι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στα ανατολικά και νότια της χώρας, με δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί την Πέμπτη (26/9) στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153. Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολάχ που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Η οργάνωση επιβεβαίωσε τον θάνατό του το βράδυ της Πέμπτης.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.

Αμετακίνητη είναι όμως και η Χεζμπολάχ που «ορκίζεται» πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα ήχησαν οι σειρήνες στο Ισραήλ μετά από «πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη» από τους Χούθι.

Ο πύραυλος «αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ‘Arrow’», διευκρίνισαν λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον IDF, «οι σειρήνες και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».