ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Να αρθεί η ασυλία του ηγέτη της αντιπολίτευσης»

Ουγγαρία σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Να αρθεί η ασυλία του ηγέτη της αντιπολίτευσης»

Η αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουγγαρίας ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Πέτερ Μαγιάρ, του κυριότερου πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο εισαγγελέας Πέτερ Πολτ, που είναι υποστηρικτής του Όρμπαν και πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ο Μαγιάρ φέρεται να άρπαξε το κινητό τηλέφωνο ενός άνδρα ο οποίος τον είχε ηχογραφήσει σε ένα μπαρ, στις 21 Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής «πήγε με τα πόδια στην όχθη του ποταμού και το πέταξε στον Δούναβη. Αυτή η συμπεριφορά ισοδυναμεί με κλοπή», ανέφερε.

Το τηλέφωνο αργότερα βρέθηκε και επεστράφη στον ιδιοκτήτη του.

Ο Μαγιάρ και το γραφείο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

Ο Μαγιάρ, που εισήλθε στην πολιτική σκηνή τον Φεβρουάριο, ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος που, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 43% για το Fidesz του Όρμπαν. Ο 43χρονος δικηγόρος, που παλαιότερα πρόσκειτο στην κυβέρνηση, έχει κατηγορήσει τον Όρμπαν για διαφθορά και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν στις αρχές του 2026.

Το κόμμα Tisza του Μαγιάρ απέσπασε ποσοστό περίπου 30% στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ήρθε δεύτερο, μετά το Fidesza. Εξέλεξε επτά ευρωβουλευτές, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος.