ΚΟΣΜΟΣ

Γύρισε στην Τουρκία ο Ερντογάν - Απών από το δείπνο που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν

Γύρισε στην Τουρκία ο Ερντογάν - Απών από το δείπνο που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Susan Walsh

Απών από το δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετείχαν στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ήδη επέστρεψε στην Τουρκία. 

Το αεροσκάφος του προέδρου Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9:30 το πρωί την Πέμπτη (26/9).

Από την τουρκική προεδρία δεν έγινε κάποια αναφορά για τους λόγους που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν συμμετείχε στη δεξίωση που παρέθεσε η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιλ Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες έχουν συχνά έρθει σε αντιπαράθεση. Αν και ήταν μετρημένες οι φορές που συναντήθηκαν προσωπικά, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν είχαν κατά καιρούς τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών είχαν επαφή, ιδίως εν μέσω της συνεχιζόμενης παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης και των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με αρκετούς αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΟΗΕ, αλλά δεν συνάντησε ποτέ τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.