ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο εκεχειρίας 21 ημερών στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ - Έτοιμο για χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ

AP Photo/Hussein Malla

Έντονες είναι οι διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ε.Ε και άλλους συμμάχους της να καλούν να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, την ώρα που το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται ακόμη και για χερσαία επιχείρηση και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ε.Ε., η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.

Aνώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσουν «εντός ωρών» αν θα το αποδεχθούν, λέει δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τα μέρη και θεωρήσαμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».

Μάλιστα πηγές από το Λίβανο έκαναν γνωστό ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να δείξει διαλλακτικότητα για μια κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Ωστόσο, το δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 13 επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα διευθέτησης αυτή τη στιγμή» και ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να ακούσει προτάσεις, αλλά οι πιθανότητες για συμφωνία είναι ελάχιστες».

Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για την επιδίωξη μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά μόνο εάν αυτή περιλαμβάνει την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους.

Ο αρχηγός του επιτελείου ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, λέγοντας σε ομάδα στρατιωτών ότι «οι στρατιωτικές μπότες τους θα εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο στρατός ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση δύο ακόμη εφεδρικών ταξιαρχιών για την ενίσχυση του βόρειου μετώπου.

Τετ α τετ Μπάιντεν - Μακρόν

Με χωριστή ανακοίνωσή τους, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ απειλούν να εξελιχθούν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο

Φονικοί συνεχίζουν να είναι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε 81 ανθρώπους χθες Τετάρτη (26/9) ενώ 403 τραυματίστηκαν, κατά νέο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ακολούθησε σειρά πληγμάτων στη Χεζμπολά την περασμένη εβδομάδα - τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζονται ακατάπαυστα τις 356 μέρες του πολέμου, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται πως η τρέχουσα κλιμάκωση βάζει σε δεύτερη μοίρα την δική τους τύχη.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο για τα μέσα ενημέρωσης, στηλίτευσε ο Αϊμάν αλ Αμρέιτι, 42 ετών, για τον οποίο αυτό ενθαρρύνει το Ισραήλ να «διαπράξει περισσότερα εγκλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης