ΚΟΣΜΟΣ

Βιάζεται το Ισραήλ, καθυστερεί η Χεζμπολάχ: Πώς εξηγείται η στρατηγική των δύο πλευρών στον Λίβανο

Smoke rises from Israeli airstrikes in the southern village of Kfar Rouman, seen from Marjayoun, south Lebanon, Wednesday, Sept. 25, 2024. (AP Photo/Hussein Malla)  (AP Photo/Hussein Malla)

Η Χεζμπολάχ που κατά εκτιμήσεις έχει τη δυναμική να κινητοποιήσει μέχρι και 50.000 μάχιμους και διαθέτει οπλοστάσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες, μοιάζει και είναι ο Δαυίδ μπροστά στο Ισραήλ. 

Μόλις επτά ημέρες από τη στιγμή που το Ισραήλ ανατίναξε συντονισμένα χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ στην καρδιά της Βηρυτού, η κατάσταση στην περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει σε δυτικό μέσο πως δεν απαιτείται χερσαία επιχείρηση από την πλευρά του Ισραήλ ενώ τόνισε ότι με περισσότερους από 500 νεκρούς τις τρεις τελευταίες ημέρες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους να ξεπερνούν τις 150.000, ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ σε αριθμούς: Μια διόλου ευκαταφρόνητη απειλή για το Ισραήλ

Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η Χεζμπολάχ ο αδύναμος «κρίκος» στην πολεμική εξίσωση.

Και αυτό γιατί, εκτός από τα χτυπήματα κύρους, έχει απωλέσει τα 4/5 της μέχρι πρότινος στρατιωτικής της ηγεσίας από «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς του Ισραήλ στα περίχωρα της Βηρυτού αλλά και σε σημεία μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Παράλληλα, και οι αριθμοί στα πεδία επιβεβαιώνουν πως η δυναμική της σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει και να απειλήσει την πολεμική μηχανή του IDF.

Αυτό πάντως δεν πρέπει να αποτελεί βάση εφησυχασμού, καθώς η Χεζμπολάχ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε μέγεθος και δυναμική Χαμάς.

Χεζμπολάχ: Ισχνοί αριθμοί - επικίνδυνο εκτόπισμα

Η Χεζμπολάχ, με βάση τους αριθμούς, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Ιράν.

Η σιιτική οργάνωση έχει δυναμική από 20 μέχρι 50.000 άνδρες στο πεδίο, κάτι το οποίο για το Ισραήλ είναι απλά δύο μονάδες εφέδρων που κλήθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις στον Βορρά.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα προηγμένο μεν αλλά γνωστό οπλοστάσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες και drones, τα οποία μέχρι τώρα επιλέγει να χρησιμοποιήσει με φειδώ.

Η φιλοϊρανική οργάνωση διαθέτει επίσης δεδομένα μεγάλο αριθμό πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και έκανε μία μικρή επίδειξη του αποθέματός της με την επιχείρηση να πληγή βάση της Μοσάντ στα βόρεια προάστια του Τελ Αβίβ.

Σε καμία περίπτωση, όσο μεγάλο κι αν είναι τελικώς το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, η οργάνωση δεν είναι σε θέση να πλήξει σε ολομέτωπη επίθεση το Ισραήλ.

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως και έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο (σε ιστορικούς χρόνους) παρελθόν είναι να πληγώσει σημαντικά τον αντίπαλό της.

Η Χεζμπολάχ σήμερα έχει επιλέξει συντηρητικές για τα δικά της δεδομένα απαντήσεις.

Η οργάνωση, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται ο Χασάν Νασράλα, γνωρίζει πολύ καλά την δυναμική αλλά και το εκτόπισμά της και φαίνεται να έχει επιλέξει να υπομένει – περιμένοντας τη σωστή στιγμή για το κατάλληλο χτύπημα.

Με τις απώλειες σε υψηλόβαθμα στελέχη να είναι σαρωτικές ο Νασράλα και η Τεχεράνη φαίνεται να έχουν συστήσει υπομονή παρά τις απώλειες καθώς θα πρέπει να οικοδομηθεί από την αρχή μία ιεραρχία που θα «τρέξει» με ασφάλεια και σε «στεγανά» τις όποιες κινήσεις.

Σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ καταφέρει να κρατήσει ασφαλή τον Χασάν Νασράλα μέχρι το τέλος του μήνα, τότε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα πληγώσει το Ισραήλ με ένα σοβαρό χτύπημα.

Η ισραηλινή βιασύνη και τα αφιλόξενα Υψίπεδα Γκολάν

Το Ισραήλ «βιάζεται» να φέρει περισσότερο χάος στις τάξεις της Χεζμπολάχ και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να καταφέρει να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις στρατιωτικές (αμυντικές και επιθετικές) υποδομές της Χεζμπολάχ.

Εάν ο στόχος να εξουδετερωθεί ο Νασράλα δεν επιτευχθεί, το Ισραήλ θα επιταχύνει περισσότερο τις διαδικασίες μίας χερσαίας επιχείρησης καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η Χεζμπολάχ να αναδιοργανωθεί.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν και γενικώς το βόρειο τμήμα του Ισραήλ είναι παραδοσιακά «αφιλόξενο» στα στρατεύματα της χώρας.

Το επιτελείο και οι μυστικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ έχουν απόλυτη επίγνωση πως μία επιχείρηση μεγάλου βεληνεκούς στο Λίβανο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης στη Γάζα, καθώς και η αντίσταση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το πεδίο πολύ δυσκολότερο στην προέλαση.

Ο στρατός του Ισραήλ θα έχει να αντιπαρατεθεί και με δυνάμεις σε ορεινούς κατάφυτους όγκους και με αντάρτικο πόλεις στους οικισμούς και τα χωριά της περιοχής.

Αν η επιχείρηση γίνει γρήγορα, θα βρει τη μικρότερη δυνατή αντίσταση αν πάλι καθυστερήσει οι απώλειες θα είναι μεγάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης